Класа и напредничави идеи в новия албум на Кърт Розенуинкъл трио Angels Around

Класа и напредничави идеи в новия албум на Кърт Розенуинкъл трио Angels Around

С всеки опит да опишем таланта на Кърт Розенуинкъл, неговата виртуозност, естетика и подход към музиката рискуваме да попаднем в капана на клишетата. Името на Розенуинкъл отдавна се е превърнало в емблема за феновете на джаза и модерната джаз китара. През последните години Кърт продължава да разширява творческите си хоризонти и посоки, съчетавайки своята работа на мултиинструменталист, композитор, бендлидер, продуцент, а от 2016 г. - и създател на независимия лейбъл Heartcore Records, с който подава ръка на талантливи музиканти от новото поколение. Именно от каталога на неговата звукозаписна компания излиза новия му албум Angels Around, който официално ще бъде на пазара на 8 май.

За всички, които успяха да чуят триото на Розенуинкъл по време на миналогодишното издание на „Пловдив джаз фест“, Angels Around е красиво завръщане към преживяното по време на концерта. Китаристът записва проекта със същите музиканти, с които имахме удоволствието да го слушаме в България. Това са италианският басист Дарио Дийда и американският барабанист Грегъри Хътчинсън. Нивото на музициране на тримата музиканти не оставя съмнение нито за класата им, нито за прогресивните им идеи.

Един от най-любопитните моменти от изявата на Кърт Розенуинкъл трио на „Пловдив джаз фест“ беше плътният саунд, който създаваше усещане за присъствието на повече от трима души на сцената. Тази богата звукова палитра е постигната и в звукозаписното студио, където понякога съществува опасност от по-стерилен звук. В Angels Around енергията е не по-малко завладяваща, а музикантите свирят отдадено, виртуозно и единно. Репертоарът им включва нови версии на джаз стандарти и две оригинални композиции, написани от Розенуинкъл и Дийда. Сред темите са произведения на Чарли Мингъс, Бил Евънс и Джо Хендерсън, а първият сингъл е известната пиеса на Телониъс Монк Ugly Beauty. С оригиналния си прочит Кърт Розенуинкъл трио превръща тези композиции в свои, напомняйки ни по вдъхновяващ начин за виталността на джаза, в чиято основа, от една страна, е силната връзка с традицията, а, от друга - надграждането и непрекъснатото обновление.

Дата на издаване: 8 май 2020 г. от Heartcore Records