Kind of Tango на Волфганг Хафнер: музикално пространство, в което кипят различни емоции

Kind of Tango на Волфганг Хафнер: музикално пространство, в което кипят различни емоции

Един от най-добрите германски джаз барабанисти и композитори Волфганг Хафнер реализира най-новия си албум Kind of Tango, който е третата част от трилогията му Kind of... Предходните две бяха посветени на куул джаза и испанската традиционна музика, а в новия си проект е поел на музикално пътешествие към Буенос Айрес заедно с чудесни джаз музиканти като Ларс Даниелсон, Кристофър Дел, Улф Вакениус, Винсент Пейрани, Симон Ослендер и др.

Хафнер реализира Kind of Tango като музикално пространство, в което кипят различни емоции. Концепцията му за танго съдържа в себе си драма, което е характерно за този стил, но към това той добавя меланхолия и копнеж и оставя малко място за френетични изблици, режисирани с чувство за мярка в музикалните му пиеси. Цялата продукция звучи компактно и плътно, защото записите са обединени от неговия вкус, изискана и висока музикалност, както и от внимателния му подход към детайлите. Коментаторите на творчеството му разпознават в него мечтателност, съноподобност, магия, дълбоко спокойствие. Зад всичко това, разбира се, с характер и виртуозност застават и другите двама протагонисти в албума: басистът Ларс Даниелсон и вибрафонистът Кристофър Дел. Редом с тях в отделни пиеси чуваме китарата на фантастичния шведски музикант Улф Вакениус и иновативния акордеон на Винсент Пейрани, който в дълбини променя смисъла на инструмента си, така че той да звучи модерно. Младият пианист Симон Ослендер прави много добро впечатление, а той за първи път свири в тази група.

Когато продуцентът на албума Зиги Лок предлага на Волфганг Хафнер да посвети третата част от трилогията си на тангото, германският барабанист с радост се съгласява, защото ритъмът е есенцията на тангото. Към това той добавя, че има възможност да преработи красивите му мелодии и да развие музиката в нови съвременни посоки. Ярък пример за това е интерпретацията на пиесата Close Your Eyes And Listen на Астор Пиацола. Изобщо, във фокуса на албума Kind of Tango на Хафнер е музиката на Пацола, който, знае се, е имал иновативен подход към традиционното аржентинско танго още от 1955 г. насетне, като добавя към него елементи на джаз и класическа музика.

В албума се чува ясно, че и Хафнер си подхожда идеално с тангото. В наши дни то не се възприема като фиксиран стил, по-скоро става дума вече за поведение на свирене и поведение на живот. Затова подходът на Хафнер към тази музика е едновременно автентичен и новаторски, а музиката в Kind of Tango наистина е неустоима. И няма как да не е така след като и в трите части на трилогията си Kind of... Волфганг Хафнер разгръща непогрешимия си стил и разказва за работата си следното: „Догато работех по проектите от трилогията си по-скоро ставаше дума за нещо като превод на музикалния материал, а не толкова за буквална негова репродукция. Когато се опитвам да преработя и адаптирам своите влияния, пишейки музика, аз минавам по своя собствена пътека и това ми позволява да бъда самия себе си. Това е процес, в който възниква нещо ново и съвременно.”

Дата на издаване: 28 февруари 2020 г. от Act Music

  • Музиката от Kind of Tango на Волфганг Хафнер слушаме в Desafinado.