Като магия, като мъдра и лична изповед – Тиърни Сътън пее оригинални композиции и задълбочено преосмисля познати песни в албума си The Paris Sessions

Като магия, като мъдра и лична изповед – Тиърни Сътън пее оригинални композиции и задълбочено преосмисля познати песни в албума си The Paris Sessions

Още с първата песен от новия албум Paris Sessions на американската джаз певица Тиърни Сътън човек осъзнава, че в записите, които чува, между музикантите се е случило нещо специално. Звучи тихият и спокоен глас на певицата, обгърнат само от китарата на Серж Мерло и баса на Кевин Ейкст, в загадъчна и интимна атмосфера, но много задълбочена и интелигентно изразена. Това е трудна и предизвикателна инструментална комбинация за всеки вокалист.

Записите на 12-те пиеси са направени само за два дни в студио „Вал д’Орж“ в Париж и са плод на минимални репетиции предходния ден. Но музиката е ирационално изкуство – силно зависимо от чувствата и натрупванията в душите на артистите. А Тиърни Сътън е забележителен творец и емоционален вокалист с дълбоки познания в областта на съвременната музика и джаза, затова и тези записи, излезли директно от сърцето й, звучат като магия, като мъдра и лична изповед.

В звукозаписната сесия в Париж са интерпретирани основно джаз стандарти, но са включени и три оригинални композиции на китариста Серж Мерло. Освен това в албума звучат и две песни с боса нова нюанс - Estate на Бруно Мартино и бразилската Beija Flor на Нелсън Кавакиньо. Песните, които са ни познати – като Answer Me, My Love; Estate; Body And Soul; You Must Believe In Spring са претърпели красива метаморфоза чрез гласа и инакомислието на певицата. Тя е направила записи без следа от имитация или подобие, напълно и задълбочено преосмислени. Това е и същината на интерпретаторското изкуство. То се състои във вътрешната, музикална еволюция на всяка изпълнена наново творба, която трябва да представя личната творческа метафизика на артиста. В това отношение Тиърни Сътън е считана за една от най-важните съвременни вокалистки след Ела Фицджералд, Сара Вон и Бети Картър.

Дата на издаване: 16 септември 2014 г. от Varese Sarabande

  • Песни от The Paris Sessions на Тиърни Сътън вече звучат в ефира на Джаз ФМ радио, а пълното представяне на албума е в Singin’ & Swingin’.