Като добре сработен и сплотен отбор - супер групата Fourplay празнува 25 години от създаването си с албума Silver

Като добре сработен и сплотен отбор - супер групата Fourplay празнува 25 години от създаването си с албума Silver

Във времена, в които всичко ни омръзва толкова бързо и едно нещо с лекота се заменя от следващото, е все по-трудно дълги години да бъдеш постоянен и последователен в това, което правиш, и да останеш верен на себе си. Двайсет и пет години след своето създаване една от най-динамичните и обичани групи в модерния джаз – Fourplay, доказва, че всичко това е възможно. За да отбележи своя четвъртвековен празник формацията издава нов албум, наречен Silver.

Всеки един от членовете на квартета сам по себе си е известен и успешен музикант. От самото начало в супер групата свирят пианистът Боб Джеймс, басистът Нейтън Ийст и барабанистът Харви Мейсън. През последните 5 години към тях се присъедини още един топ музикант – китаристът Чък Лоуб, който замени Лари Карлтън.

„В началото, когато създадохме групата, ние експериментирахме.“ – казва Боб Джеймс и допълва: „Бяхме любопитни по какво динамиката на формацията ще се различава от нашите индивидуални проекти. Ние нямаме лидер, ние всички сме лидери.“ Нейтън Ийст от своя страна коментира това, което отличава Fourplay: „Още с първия ни албум стана ясно, че тази група от музиканти има специален саунд. Ние оценяваме тази химия или магия, които съществуват между нас и заедно си прекарваме страхотно по време на нашето пътешествие.“

Когато работят по нов албум всеки от членовете на Fourplay предоставя свои композиции и от тях се селектира съдържанието на проекта. Silver включва 10 оригинални пиеси, записани на живо в студиото. Някои от тях са били завършени бързо, други са отнели време, в повечето случаи последната дума е имал композиторът, но е имало моменти, в които четиримата са обсъждали звученето на материала и е трябвало да стигнат до единодушно решение. „Това е като дълъг брак, който е вървял добре в продължение на 25 години.“ – казва не без чувство за хумор Харви Мейсън.

Заглавията на отделните композиции препращат към обобщението, направено чрез името на албума Silver („Сребърен“). В диска звучат Sterling („Ценен“), Silver Streak („Сребърна жилка“), Precious Metal („Благороден метал“), Aniversario („Юбилей“) и т.н. На фона на тези заглавия пиесата Horace озадачава на пръв поглед, но Боб Джеймс обяснява, че тя е посветена на покойния Хорас Силвър.

Изискани аранжименти, брилянтни изпълнения и хороси, елегантен саунд – това са само част от суперлативите, които може да кажем за албума Silver и за музиката на Fourplay като цяло. Но професионализмът далеч нямаше да е достатъчен, ако не беше специалната връзка, която съществува между музикантите. Не случайно в юбилейния Silver квартетът кани двама от бившите си членове – китаристите Лари Карлтън и Лий Ритенауър. Те се завръщат като специални гости и така добавят още блясък в и без това празничния албум. „Ние буквално достигнахме до значението на нашето име… четирима музиканти, които общуват чрез своята музика като отбор.“ – казва Боб Джеймс и с тези си думи дава надежда, че диалогът между четиримата ще продължи.

Дата на издаване: 20 ноември 2015 г. от Concord Music Group

  • Silver на Fourplay представяме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.