Каролина Калваче във Vida Profunda: между свободната изказност на джаза и чувственото лоно на поезията

Каролина Калваче във Vida Profunda: между свободната изказност на джаза и чувственото лоно на поезията

Каролина Калваче е една от вълнуващите и интересни джаз пианистки и композиторки от новото музикално поколение. Тя е родена в Колумбия – дръзка, умна и откровена с музиката си, прави впечатление с уменията си на творец и интерпретатор, дълбоко потопен в латиноамериканската музикална култура. В същото време е смел импровизатор и познавач на джаз идиомите, които по свой начин преплита с музикалната традиция, на която принадлежи.

На 29 май ще се появи най-новият й самостоятелен албум, който се нарича Vida Profunda или „Дълбок живот“. Той е събрал красиви композиции на младата колумбийка, интерпретирани от някои от най-ярките латиноамерикански гласове, сред които са Рубен Блейдс, Клаудия Акуня, Марта Гомес, Люба Мейсън, София Рибейро. Голямо предизвикателство е, че Калваче е написала музика по текстове на някои от любимите си поети: Пабло Неруда, Робърт Дънкан, Габриел Гарсия Маркес. На други композиции пък самата тя пише думи. Така се е получил албум, който се простира между свободната изказност на джаза и чувственото лоно на поезията. Името на албума си тя избира от една поема, която нейният баща – учител по литература, често й рецитирал, когато била разочарована или се чувствала изгубена. Калваче разказва: „Баща ми бе единственият, който ме насърчаваше да намирам в поезията отговори на моите чувства и емоции, а също така и да измислям музика за текстовете, които ме вдъхновяват.“ Ето как младата дама се превръща и в голям ценител на поезията, освен на джаза.

В записите на албума си Vida Profunda Каролина Калваче кани добри и интересни джаз музиканти, които със своя личен стил на музициране допринасят за цялостния умен и вдъхновен дух на продукцията. Сред артистите е и българинът Петър Славов, който свири на контрабас в някои от песните, другите двама басисти са Петрос Клампанис и Рики Родригес, барабанисти са Джонатан Блейк и Кийта Огава, а гост-музиканти са забележителният Грегоар Маре, който свири на хармоника, и тромпетистът Майкъл Родригес.

В аранжиментите са включени цяло съзвездие от струнни и духови инструменти, а индивидуалната красота на всеки един от вокалите е подчертана от внимателния избор и разпределение на песните. Клаудия Акуня изпълнява Sin in despido, посветена на трагично загиналия бразилски футболен отбор в самолетна катастрофа през 2016 година. Песента Stella е интерпретирана от Хайди Миланс, като е посветена на майката на Калваче. Творбата е своеобразна реминисценция на песента Lonely Woman на Хорас Силвър и е озвучена от хармониката на Маре. Песента Let Ме Come With You е изпълнена от бродуейската певица Люба Мейсън – любима на Калваче. Тази песен е дълбоко провокирана от стих на гръцкия поет Янис Рицос:

Знам, че всеки от нас пътува САМ към любовта си,
САМ към вярата и към смъртта си.
Знам и го опитах,
но не помогна.
Остави ме да дойда със теб.

А една от най-привлекателните песни в продукцията е тази, изпълнена от гласа на легендарния Рубен Блейдс, нещо което самата Калваче оценява като вълнуващо и вдъхновяващо. На Блейдс се пада да разкаже с богатия си и цветен глас историята за събралите се отново влюбени:

Искам да съм с теб през оставащите мои дни и нощи,
не искам да те изгубя отново.

Така песните на Калваче разказват историята на „дълбокия живот“, който пълноценно преминава през изпитанията си и нито една от темите в албума й не е избрана случайно. Всяка дълбоко я е трогнала и я е накарала да се замисли за дълбините и неведомите житейски пътища, по които минава.

Дата на издаване: 29 май 2020 г. от Sunnyside Records

  • Музиката от Vida Profunda на Каролина Калваче е акцент на Desafinado.