Как личният опит и израстване в комбинация с музиката се превръщат в глобална сила за промяна: 3rd Force ни дават пример с албума си Global Force

Как личният опит и израстване в комбинация с музиката се превръщат в глобална сила за промяна: 3rd Force ни дават пример с албума си Global Force

Последният път, когато слушахме нова музикална продукция на 3rd Force, беше преди повече от 10 г. Сега групата се завръща не просто с нов албум - Global Force, но и с нова енергия, ново усещане за света и важните неща в живота.

През 1994 г. Уилям Ора (китари, бас, клавишни) и Крейг Добин (пиано и клавишни) обединяват таланта си заедно с живеещия в Амстердам мултиинструменталист и DJ Ален Ешкенази, и издават дебютния албум на 3rd Force, който носи името на формацията. Успехът е толкова голям и мотивиращ, че само година по-късно се появява Force of Nature. В следващите две десетилетия групата ще прибави още 5 заглавия към дискографията си - Vital Force (1997), Force Field (1999), Collective Force (сборна колекция, 2000), Gentle Force (2002) и Driving Force (2005). Концепцията на всички албуми е свързана с идеята за силата като двигател за промяна и развитие в една или друга посока. В това отношение новият проект на 3rd Force - Global Force, не прави изключение, но той повече от всякога обединава, развива и издига на друго ниво идеите на създателите на групата.

Тези повече от 10 години мълчание за 3rd Force са били важно време за израстване и трупане на опит за Уилям Ора и Крейг Добин. Докато Добин е затвърждавал успехите си като композитор на музика за реклами и телевизионни продукции, Уилям Ора е сбъдвал голямата си мечта – да участва активно в промяната на света. През изминалите години той се насочва към глобален активизъм, участвайки в създаването на няколко социални и икономически организации, чиято мисия е да носят мир и напредък по света. Сред тези организации е Aura Imports Sponsorship Project (тя осигурява образование на децата от Хималаите). Музикантът дава своя принос и за Playing For Change Foundation, неправителствена организация, създадена да вдъхновява и да свързва хората по света чрез музиката. Като част от дейността на фондацията Ора инициира 6 музикални програми в Непал и Тайланд.

Преди 9 години едно начинание на Уилям Ора отново го събира с неговия колега от 3rd Force Крейг Добин. По това време Ора се заема с проект за изграждането на училище в село, разположено на 16 часа път с кола източно от Катманду. Крейг Добин решава да подкрепи инициативата. Той тъкмо навършва 40 г. и отправя молба към приятелите си подаръците да бъдат под формата на финансово дарение за изграждане на училището. Учебното заведение функционира и до днес, а Добин и неговата съпруга са сред най-големите дарители.


Композицията Big Shot от новия албум на 3rd Force

Съвместната благотворителната дейност подтиква Уилям Ора и Крейг Добин да продължат сътрудничеството си и те логично се завръщат към музикалния проект 3rd Force. Двамата са започнали да гледат на живота по различен начин и влизайки отново в студиото, водещо е желанието да изпитат чистото удоволствие от музиката, без комерсиални очаквания и намерения. „Тези нови начинания и партньорство издигнаха нашето приятелство на друго ниво, свързано с глобалната загриженост и влияние. Съвсем естествено се насочихме към изразяването на тези чувства и опит и нашето желание израсна до чудесна музика, родена от това уникално партньорство.“ – казва Добин.

Global Force - новият албум на 3rd Force, е като духовно общуване между сродни души, разгърнато в стиловете джаз, соул, фънк и уърлд мюзик. Сред специалните гости са китаристите Лоусън Ролинс и Браян Хюз, а така също и членове на популярната непалска супер група Kutumba. В записите свири и дългогодишният член на 3rd Force Ален Ешкенази. Музиката в Global Force е завладяващо позитивна и, тъй като е родена от личния опит, дава надежда, че промяната на света, в който живеем, е възможна. Защото силата е във всеки един от нас, а най-силни сме, когато сме заедно.

Дата на издаване: 15 януари 2016 г.

  • Записи от Global Force представяме в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.