Кадифено присъствие и усещане за романтика и свобода в дебютната песен на Teddy Velvet „Оцелелите“

Кадифено присъствие и усещане за романтика и свобода в дебютната песен на Teddy Velvet „Оцелелите“

„Аз съм доста многолика личност. Отскоро пиша свои авторски песни, но от години се занимавам с музика.“ – така Teddy Velvet описва себе си в ефира на Джаз ФМ радио, където тази седмица представихме дебютната ѝ песен „Оцелелите“. Това е поредният запис, който ни връща към месеците на изолация. Отделните музиканти ги преживяха по различен начин, като за някои от тях това се оказа много плодотворен творчески период. Такъв е и случаят с Teddy Velvet.

Зад този артистичен псевдоним стои Теодора Николаева, която споделя за своя избор: „Хареса ми как звучи и реших, че е подходящо име. Като цяло обичам кадифе и исках да е нещо по-кратко и запомнящо се.“ Teddy Velvet е завършила НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност „Музикална педагогика и тонрежисура“. Работила е като учителка, преводачка, проектен мениджър, организаторка на фестивали и младежки събития, барманка, уличен музикант… От няколко години е част от суинг групата Wet Pebbles заедно с Невена Григорова (барабани) и Бояна Желязкова (цигулка). Отскоро триото е квартет с присъединяването на басиста Данаил Брезов. Teddy Velvet твърди, че музиката е една от големите ѝ страсти, а сред влиянията си посочва Ела Фицджералд, Франк Синатра, Дорис Дей и разкрива, че обича да прави кавърверсии на Nirvana. „Оцелелите“ е първата ѝ песен като соло артист. „Радвам се, че имам възможност да се занимавам с моята музика, с авторски неща и има много хора, които ме подкрепят.“ – казва още Теди.

„Песента „Оцелелите“ се появи миналата есен, спонтанно за около час. Имах възможност да я запиша в домашни условия по време на карантинния период.“ – разказва певицата. Тя пише музиката и текста, автор е на аранжимента, в “Оцелелите“ пее, свири на китара и бас. На барабаните слушаме нейния баща Николай Николаев, който е направил звукозаписа, а от разстояние са записани кларинетните партии, поверени на талантливия Дарио Табаков. Към романтичната песен има заснет видеоклип. За място на снимките е избран националният археологически резерват „Яйлата“ - „едно прекрасно място с пещери, скали, море и вятър“, по думите на Теди.


„Оцелелите“ на Teddy Velvet

„Песните, които композирам, се раждат заедно с текста много бързо и спонтанно. Нямам специални методи, като например всеки ден да сядам и да мисля по някакви композиции. Вече имам около 10-12 песни и постепенно смятам да започна да ги реализирам.“ – казва Teddy Velvet в ефира на Джаз ФМ радио. Освен музиката друга голяма нейна страст са пътешествията. Тя споделя, че има идея за музикален спектакъл, в който музиката е представена в една голяма история с нейните пътувания. Цялото интервю на Таня Иванова с Teddy Velvet може да чуете чрез бутона „Аудио“.