Жизнерадостен и свеж, Henry II на саксофонистката Никол Йохентген е вдъхновен от Ню Орлиънс

Жизнерадостен и свеж, Henry II на саксофонистката Никол Йохентген е вдъхновен от Ню Орлиънс

Миналата година германската саксофонистка Никол Йохентген, която от години живее в Швейцария, издаде новия си албум Henry II. Българската публика познава Никол от вдъхновяващия уъркшоп, който тя направи през месец юли в рамките на фестивала A to JazZ, а тези дни слушаме саксофонистката като една от участничките в новия албум на певицата Сесилие Норбю, наречен Sisters in Jazz.

Дискът на Йохентген има интересна предистория. През 2016 г. германката печели градската стипендия на Цюрих и заминава за половин година в САЩ. Там поставя начало на проекта Henry, който всъщност е трибют за нейния баща Хайнрих. Навремето той е имал навика да я буди със звука на тромбона си сутрините преди Никол да тръгне за училище.

Саксофонистката записва Henry II с трима музиканти от Ню Орлиънс – Джон Рам (тромбон), Стивън Глен (сусафон) и Пол Тибодо (барабани). Квартетът изпълнява оригинални композиции на Никол Йохентген с изключение на Ghostbusters, която е написана от Рей Паркър джуниър. Албумът започва с пиесата I’m Feelin’ Dank („Чувствам се благодарна“), чието заглавие представлява игра на думи и смесва английски с немски език. С нея Никол изразява благодарността си към всички, които подкрепят проекта Henry. Следват 7 композиции, улавящи духа на музикалната традиция на Ню Орлиънс, като някои от изпълненията звучат толкова спонтанно и искрено, че създават усещане за джем сешън. Henry II е жизнерадостен, свеж албум, преливащ от енергия и любов към живота, каквато е и самата Никол Йохентген.

Дата на издаване: септември 2018 г.