Жив – одухотворен и енергичен, българският джаз във „Венцислав Благоев представя български джаз композитори“

Жив – одухотворен и енергичен, българският джаз във „Венцислав Благоев представя български джаз композитори“

Значим, много значим – дебютният албум на Венци Благоев. „Венцислав Благоев представя български джаз композитори“ е с красива музика, създаваща образа на съвременния български джаз. Негови ярки представители изпълняват своите композиции заедно с тромпетиста – Живко Петров, Христо Йоцов, Любомир Денев, Димитър Бодуров, Антони Дончев, Васил Спасов, Марио Станчев, Атанас Гунов, Ангел Заберски. В изпълненията се включват още: Димитър Карамфилов, Димитър Семов, Атанас Хаджиев, Георги Корназов, Димитър Благоев, Димитър Сираков, Димитър Льолев, Атанас Попов, Петър Момчев, Борис Таслев, Мирослав Иванов, Митко Шанов, Борис Таслев, Стоян Янкулов – Стунджи, Цветан Троянски, Веселин Веселинов – Еко, Георги Дончев. Всички те са тук – устремени български джаз творци. И всичко от джаз музиката е в този албум – майсторство, талант и страст, разнообразни жанрове и тенденции. Венци обича да събира, да изявява, да води джаза там, където усеща, че му е мястото – навсякъде. Венци обича да разказва – и за да сподели, и за да се помни. Всичко това е Венци Благоев – и го чуваме в дебютния му албум.

Предисторията на този на практика енциклопедичен, в емоционално отношение – мечтан, в творческо отношение – прецизно изработен албум, Венци Благоев описа в студиото на Джаз ФМ с думите: „Преди 18 години Наско Гунов записа албум. Тогава в студио „Акустична версия“ събра цвета на българския джаз. Там бяха Симеон Щерев – Банана, Теодосий Спасов, Владко Кърпаров, Румен Тосков – Рупето... Малко след това ми дойде идеята със своя тромпет да обединя възможно повече не само музиканти, но и композитори. Защото са много талантливи и си струва да бъдат подкрепяни!“

Това са музиканти, с които Венци Благоев твори през годините. Част от тях той събра на организираното от него издание на „Джаз форум – Стара Загора“, посветено на българските джаз композитори. Венци се обръща към всеки от избраните творци с предложение да предостави своя композиция за състав от квартет до септет. След това формациите влизат в студиото и записват пиесите, които така събрани в албум показват жизнеността на българския джаз.

„Моя отдавнашна мечта беше да запиша диск с творби на джазмените, с които работя вече четвърт век. Тези, които ми помогнаха да изградя вкуса си към импровизацията, към стилната и качествена музика. Артисти, които не правят компромиси с творчеството си. Тези, които ме подкрепяха в добри и трудни моменти, хората, с чието участие фестивалите в Благоевград и Стара Загора станаха събития на световно ниво.“ – пише в уводните думи към албума Венци Благоев.

Изминалите години до осъществяването на мечтата са време на много изяви на сцената, на създаване на фестивали там, където джазът рядко се чува, на вдъхване на любов към музиката и на насърчаване към изразяване чрез нея в „Джаз за деца“, на развиване на достъпността на този жанр в „Джазът пее на български“...

И един съдбовен кръг се затваря: „Най-неочаквано през лятото се видях с един мой приятел, който е първият ми саксофонист, Венелин Ганев – в момента е професор по политически науки в Охайо. За да замине, си продаде саксофона. Но сега, връщайки се, подкрепи този проект. Нещо, за което наистина може да му се свали шапка и да е пример за много българи как може да се подкрепя изкуството, да се подкрепят творците.“ – каза Венци Благоев в студиото ни. На проф. Венелин Ганев благодари и на обложката. Самият спомоществовател посвещава албума на баща си Йордан Ганев и на чичо си Милчо Спасов – и двамата творци и общественици. Личности – като участниците в този проект.

„Венцислав Благоев представя български джаз композитори“ е продължението на дълъг, интересен и хубав път. „Вярвам, че ще продължим. Защото джазът е музиката, която обединява.“ – завършва музикантът в посвещението си към албума и започва да разказва истории... Как първият джаз музикант, когото е видял на живо, е Христо Йоцов, който после го е насърчавал като студент в Националната музикална академия, как за първи път е чул пианото на Живко Петров преди 20-ина години в столичен клуб, как се е учил да свири – пускайки на грамофона записите на Любомир Денев, как Димитър Бодуров е впечатлил джаз публиката в Благоевград и Стара Загора, как Антони Дончев му подава ръка, канейки го в „Улицата“, как е слушал студентските изяви на Васил Спасов, как Марио Станчев го е впечатлил с позитивната си енергия, вдъхновени изпълнения и прекрасни композиции, как са започнали да свирят като студенти заедно с Ангел Заберски, как с Атанас Гунов (Vocoder Man) вече 30 години споделят идеи, мечтаят и творят.

„Атанас Гунов – човекът, от когото дойде идеята, ми е най-старият приятел. В казармата бяхме заедно. По време на упражнение по тактика, когато ни дадоха почивка, видях едно момче, което стоеше на един камък и пишеше стихове. Точно този човек ми повлия много, затова е и сега в албума...“ – връща се назад в годините Венци Благоев. На музикантите – участници благодарността си изразява с думите: „Те направиха този жест, за да бъдат заедно. Това беше най-хубавото! Когато са заедно българските композитори, ще се чува за тях. Когато сме заедно, сме много силни.“

На това колко е добре, когато сме заедно, Венци Благоев се учи още като студент, запален ентусиаст по джаз музиката: „От полската джазова школа научихме много. Купувахме си списания, виждахме, че в онази страна на джаза се обръща много голямо внимание, подкрепят се местните творци и авторската музика, големи са фестивалите, безкомпромисни.“ Затова и премиерата на „Венцислав Благоев представя български джаз композитори“ тази вечер от 18 ч. ще бъде в Полския институт на ул. „Веслец“ №12. В концерта участват всички основни и акомпаниращи музиканти от албума, които в момента са у нас.

Дебютният албум на Венци Благоев е за голямата вяра, проявена с последователност. „Проф. Венелин Ганев е внук на Георги Спасов, който е написал най-хубавата песен – „Високи сини планини“. Ако си прочетем текста на тази песен и чуем този диск, ще разберем, че и по онова време, и сега има нужда да вярваме в българското, в красивото, в стойностното. Тогава държавата ни я има!“ – завършва разговора ни в студиото с Венци Благоев.

И понеже е път, той вече мечтае за продължението на албума – и в интервюто по Джаз ФМ изрежда имената на още талантливи български композитори, които задължително ще намерят място във втората част – Теодор Петков, Георги Корназов, Владимир Кърпаров. А междувременно ще направи още много за българския джаз, на който е такъв радетел!

Дата на издаване: 16 декември 2015 г. от фондация „Джазтет“

  • Пиеси от „Венцислав Благоев представя български джаз композитори“ слушаме днес в „Джаз ден“ и All-Time Jazz Masters.
  • Разговора на Светослав Николов с Венци Благоев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.