Ярки личности в пъстроцветна общност – GloBalKan омайват с чудесата на света във  „Въртележка“

Ярки личности в пъстроцветна общност – GloBalKan омайват с чудесата на света във „Въртележка“

Музиката на GloBalKan фокусира наследството на общността, преработва го през личния усет на членовете на формацията и го излъчва в синтезирана радост и щастие от пъстротата на живота. Това е усещането, което изначално приобщава по инициатива на кавалджията Недялко Недялков, носител на „Грами“, за общо музикално изживяване саксофониста Владимир Кърпаров, китариста Петър Миланов и перкусиониста Стоян Янкулов. „Идеята да се съберем заедно бе да сме в тази компибинация точно тези хора и никой друг. Сливането между нас го има и в характерите, и в усещането преди да вземем инструментите и да засвирим. Тази откровеност и чистота на усещанията се предава и в музиката. Тогава ефектът е най-силен и си личи, че всичко е неподправено и искрено.“ – казва в студиото ни Недялко Недялков часове преди премиерата на албума „Въртележка“ с концерт утре вечер от 20 ч. в „Книгата“ на ул. „Раковски“ в София. От първата среща на „ГлоБалКан“ с публиката са изминали точно година и два месеца. А от тогава насам музикантите са направили щастливи своите слушатели на много концерти в цялата страна.

GloBalKan събира таланта на ярки солови изпълнители, любими от различни жанрове – фолклор, класика, джаз, рок и поп. Много често в различните си проекти те са многолики и можете да ги чуете в разнообразна стилистика. „В този албум всеки намира своето място в музиката. Ние много се радваме, защото това, от което сме имали потребност, го правим. И то е да свирим без граници – всичко да бъде като пъстра въртележка. Всеки от нас свири други стилове в други състави – от рок и класика до поп и джаз. Самите ние имаме тази потребност да обединяваме и да свирим всичко това в неговото сливане. Ако свирим в едни рамки, няма да се чувстваме особено комфортно, затова самите ние, без да искаме, започваме да си правим импровизации и комбинации от различни стилове.“ – описва музиката на „ГлоБалКан“ Стоян Янкулов.

Репертоарът на групата събира в едно фолклорът на България и Гърция, музикалните традиции на салса, танго и ча-ча. Всичко това – в 11 пиеси – оригинални композиции (пет на Недялко Недялков и една на Петър Миланов) и аранжименти на народни песни, както и на прочутото „Либертанго“ на Пиацола. В проекта участват вокалистите Стоименка Недялкова – прочута фолклорна певица, известна и от много джаз и кросоувър проекти, включително с Боби Макферин и Найджъл Кенеди, Богдана Петрова – първата победителка в „България търси талант“ по bTV, както и Марта Мавроиди от Гърция.

Перфектното записване и смесване дължим на Стоян Янкулов, обложката на „Въртележка“ е създадена от Кирил Велчев, за представянето му в публичното пространство се грижи Дора Арабаджийска, а дискът излиза с подкрепата на „Музикаутор“. След премиерата му в София утре вечер ще го чуем на 5 юли на етно фестивал на сцената на Античния театър в Пловдив. И символът от заглавието ще ни напомня, че в нашия безкраен полет сме издигнати от общността, а спускането в този кръговрат е подемна сила за следващия устрем.

  • Интервюто на Светослав Николов с Недялко Недялков и Стоян Янкулов можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.