Изтънчени и красиви дуети в първия съвместен албум на големите китаристи Кевин Юбенкс и Стенли Джордан

Изтънчени и красиви дуети в първия съвместен албум на големите китаристи Кевин Юбенкс и Стенли Джордан

За радост на своите многобройни почитатели китаристите Кевин Юбенкс и Стенли Джордан се събраха за съвместен албум, наречен Duets. „Ние сме в една и съща звукозаписна компания, свирили сме на едни и същи фестивали, така че беше въпрос на време да запишем този проект.“ – казва Юбенкс.

Двамата известни музиканти изпълняват 10 композиции, 4 от които – оригинални, а останалите са кавърверсии на добре познати теми като Summertime (Гершуин), A Child Is Born (Тад Джоунс), Blue in Green (Майлс Дейвис) и др. Сред големите изненади в албума е поп хитът на Ели Голдинг Lights, който тук звучи неузнаваемо. Юбенкс и Джордан са превърнали танцувалната песен в красива балада, за която Стенли твърди, че е любимата му композиция в диска. „Понякога е голямо предизвикателство да направиш инструментален прочит на музиката, която е популярна днес, защото в голяма степен това, което я прави хитова, е самата продукция. Като махнеш това, не остава нищо друго. Да намериш песен с тази мелодична и хармоническа структура, която да вземеш и да използваш, е нещо специално.“ – казва Стенли Джордан. В Duets звучи още един голям хит от последните години - Someone Like You на Адел. Интерпретацията е обогатена от още един инструмент – Стенли свири едновременно на китара и пиано, което подсилва ефекта на изпълнението.

Кевин Юбенкс казва, че си е прекарал страхотно докато са записвали албума. „Беше чудесно да имаме тази възможност да посвирим заедно и да споделим музиката.“ – казва той. Стенли Джордан твърди, че нещата са се случили много по-зряло, отколкото е очаквал. Според него се е получил един „много слушаем албум“. Джордан обяснява, че в категорията „джаз“ много често албумите са свързани с това да показваш през цялото време твърде много неща. „Ние имаме интересни моменти в Duets, но те наистина са свързани с този красив саунд.“ – казва Стенли. Според него, ако трябва да прибавят още един музикант към дуото си и да се превърнат в трио, най-подходящ за целта би бил басистът Маркъс Милър. „Тук няма да спорим.“ – отговаря Кевин Юбенкс. А ние меломаните – още по-малко.

Дата на издаване: 4 март 2015 г. от Mack Avenue

  • Музика от Duets на Кевин Юбенкс и Стенли Джордан звучи днес в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All Time Jazz Masters.