Изследвайки своята музикална ДНК, саксофонистът Джошуа Редман създаде албума Still Dreaming

Изследвайки своята музикална ДНК, саксофонистът Джошуа Редман създаде албума Still Dreaming

Новия си албум Still Dreaming саксофонистът Джошуа Редман записа заедно с тромпетиста Рон Майлс, басиста Скот Коли и барабаниста Браян Блейд. Дискът е вдъхновен от групата Old and New Dreams, в която свири бащата на Джошуа – Дюи Редман. Тя съществува в периода от 1976 до 1987 г., а в нея участват още Дон Чери, Чарли Хейдън и Ед Блекуел. Любопитното е, че и четиримата са преминали през „школата“ на Орнет Колман – един от големите новатори в музиката и една от иконите на авангардната сцена.

Всички музиканти в квартета на Джошуа Редман по един или друг начин са свързани с инструменталистите от формацията Old and New Dreams. При Джошуа са кръвната връзка и силният емоционален момент - въпреки че е отгледан от своята майка, той е отраснал с музиката на баща си. Браян Блейд е роден в Луизиана - също като барабаниста Ед Блекуел; Скот Коли е протеже на Чарли Хейдън, а Рон Майлс е повлиян от големия Дон Чери.

Still Dreaming е с продължителност 40 минути – сравнително кратък албум, в който няма нито една пропиляна секунда. След финалното изпълнение остава хубавото усещане от случващото се в проекта и се поражда любопитство за развитието, което ще претърпи квартетът в бъдеще. В диска звучат 6 оригинални теми, а останалите са версии на Playing на Чарли Хейдън и Comme Il Fau на Колман от албума му Crisis от 1969 г.

С новия си проект Still Dreaming Джошуа Редман черпи вдъхновение от миналото и от опита на своя баща, но това не е просто албум-трибют. Това е изследване на личната музикална ДНК, важна част от собствения път и артистична идентичност. В записите свободата е основна ценност, но рискът е премерен, а резултатът - елегантен, защото Джошуа Редман е наясно как се постига този баланс. В това пътешествие той има до себе си първокласни музиканти и много добре знае, че може да разчита на тях. Единомислието помежду им (неслучайно една от пиесите в албума се нарича Unanimity) осезаемо се усеща в импровизациите и пълноценното общуване в квартета.

Дата на издаване: 25 май 2018 г. от Nonesuch Records