Изследвайки динамиката на груповото общуване, Уолтър Смит III и Матю Стивънс издадоха албума In Common 2

Изследвайки динамиката на груповото общуване, Уолтър Смит III и Матю Стивънс издадоха албума In Common 2

През 2017 г. саксофонистът Уолтър Смит III и китаристът Матю Стивънс привлякоха вниманието със своя първи съвместен албум - In Common, който впечатляваше със спонтанност, свежи импровизации и освободено музициране. Сега двамата продължават да изследват нови музикални територии и във втория си проект - In Common 2. Проектът е записан с ритъм секция в лицето на добре познатите Линда Мей Хан О (бас) и Нейт Смит (барабани). Другият член на групата е изгряващата звезда на пианото Мика Томас.

Музиката в In Common 2 е написана специално за тази група от Уолтър Смит III и Матю Стивънс. Единствената тема, която не е оригинална, е откриващият дует Roy Allen, който е посветен на покойния тромпетист Рой Харгроув. Пиесите са вдъхновени от видео игрите, от природата в Канада, където Матю Стивънс е отраснал, от драматизма на оперното изкуство, от видеото към Highway Rider на Брад Мелдау, създаващо усещане за безгранична свобода.

„Имахме възможността да направим заедно нещо различно, нещо, което обичам да наричам „песни на една страница“ – прости форми, така че да можем да се включим и да достигнем по-бързо до музиката.“ – казва Уолтър Смит III. In Common 2 е надграждане на предишния опит на Смит и Стивънс да интерпретират музика, белязана от тази относителна простота, нещо, в което се крие силен освобождаващ момент и музикантите успешно се възползват от това. Освободено, но едновременно с това сплотено и органично е свиренето на квинтета. Изследвайки динамиката на груповото общуване, петимата създават плътна звукова картина, наситена с вълнуващи сола, солиден груув и красив мелодизъм. В потвърждение на това са и думите на Уолтър Смит III: „Опитваме се да правим нещо различно от това, което правим, когато свирим поотделно. Изхождаме от представата ни за това как би трябвало да звучи групата и продължаваме да се фокусираме върху това да сме директни, мелодични и да си взаимодействаме.“

Дата на издаване: 15 май 2020 г. от Whirlwind Recordings