Изпреварилите времето си нестандартни изпълнения на Ерик Долфи в сборния албум Don’t Look Any Further – Samba Bossa Nova

Изпреварилите времето си нестандартни изпълнения на Ерик Долфи в сборния албум Don’t Look Any Further – Samba Bossa Nova

Творчеството на саксофониста и мултиинструменталист Ерик Долфи се простира от самостоятелни лидерски проекти до забележителни исторически сътрудничества, сред които най-силни са тези с Джон Колтрейн и с Чарли Мингъс. Талантът и музикалното визионерство на големия музикант са толкова значими, че те оказват влияние не само на неговите съвременници, сред които е самият Майлс Дейвис, но и на много джаз, блус и рок изпълнители. Сред тях са Джими Хендрикс и Франк Запа, който създава албум в почит на Ерик Долфи през 1970 г. – The Eric Dolphy Memorial Barbeque.

Макар да е живял само 36 години, Ерик Долфи е оставил дълбоки следи в съвременната музика като един от най-дръзките експериментатори и иновативни джаз творци. Този месец излeзе сборният компактдиск Don’t Look Any Further – Samba Bossa Nova със стари записи на тази историческа фигура в областта на авангардния джаз. Това е повод да се вгледаме в неговата чувствена и интелигентна музика, да се потопим в атмосферата на нестандартните му изпълнения, изпреварили времето си, и да си припомним колко ярка, смела и креативна личност е той, особено за фрий джаза и авангардизма.

В колекцията са включени изпълнения от някои стари албуми на Ерик Долфи, но най-вече от проекта му The Complete Latin Jazz Sides от 1961 г. Това са записи, реализирани в култовото студио на Руди Ван Гелдър. Те са направени с Latin Jazz Quintet, затова и аранжиментите им са повлияни от афро-карибските традиционни ритми, но са изградени изцяло върху модерни, неконвенционални джаз хармонии. Някои от темите се докосват до фрий джаза и авангарда, други звучат по-популярно и разбираемо, съчетани с блус, латино и хард боп. Сред пиесите, които могат да се чуят в диска, са A Night In Tunisia, Lover, Cha Cha King, поднесена с чувство за хумор и намигване към „Пер Гинт“ на Григ, и други.

Една от пиесите има специално място, и това е Something Sweet, Something Tender, която е еманация на иновативното музикално мислене в онази епоха. Тя е от албума Out To Lunch от 1964 г., считан за „магнус опус“ в дискографията на Ерик Долфи. Великолепна, абстрактна музика, която представлява дует от баса на Ричард Дейвис и бас кларинета на Ерик Долфи. Тя е много поетична, философска, провокативна и създадена с огромна музикална ерудиция.

Дата на издаване: 8 май 2015 г. от nagel heyer records

  • Музика на Ерик Долфи звучи в Desafinado.