Изящен дебют на Шай Маестро за ECM с албума The Dream Thief

Изящен дебют на Шай Маестро за ECM с албума The Dream Thief

В края на миналата година израелският пианист Шай Маестро направи дебюта си за известния европейски лейбъл ECM, а продуцент на The Dream Thief е легендарният Манфред Айхер. Така Маестро надгради опита си, след като през 2017 г. беше част от друг проект за ECM – Elegy на вокалиста Тео Блекман.

Шай Маестро записва The Dream Thief в трио заедно със своя сънародник – барабаниста Офри Нехемия и басиста от Перу Хорхе Рьодер. Пианистът твърди, че това е форматът, в който се чувства най-комфортно като музикант и развитието на кариерата му категорично го доказва.

В албума преобладават оригиналните пиеси, а сред кавърверсиите е стандартът These Foolish Things (Remind Me of You), прочит, който всъщност е започнал случайно като свободна импровизация. В селекцията попада и красивата тема на Мати Каспи My Second Childhood, с която Шай Маестро избира да постави начало на диска и тази негова солова интерпретация ни предразполага към изяществото, което предстои да чуем в следващите минути. Последната композиция - What Else Needs to Happen, в която е вплетена реч на президента на САЩ Барак Обама, е провокирана от трагедията след стрелбата в началното училище „Санди Хук” в Нютаун, Кънектикът, през 2012 г. Тогава загива дъщерята на колега на Шай Маестро. Записът дава поле за размисъл за безсмисленото насилие, което съпровожда ежедневието ни и прави финала на албума неочакван, отворен и дори смущаващ с категоричната си сериозност и послание на фона на красивата и поетична музика в диска.

В The Dream Thief Шай Маестро свири виртуозно и умно, а сред всичко това се откроява завладяваща в своята наситеност емоционалност. Изпълненията на пианиста са подплатени както от класическите му влияния и от неговите корени, така и от свободата, съпътстваща джазовата импровизация. Шай Маестро е буден артист, отворен и отговорен, чувствителен към света и това неизбежно оставя своя отпечатък върху музиката му.

Дата на издаване: 28 септември 2018 г. от ECM