Изискана музика с различни влияния в първия самостоятелен албум на Зелия Фонсека Impar

Изискана музика с различни влияния в първия самостоятелен албум на Зелия Фонсека Impar

Зелия Фонсека е бразилска китаристка и певица, известна преди всичко като част от дуета Розана и Зелия. След смъртта на нейната партньорка Розана Тавареш през 2010 г. Зелия издава първия си самостоятелен албум Impar, който излиза от каталога на Enja.

Музиката от първия й албум е лека, мечтателна и в известен смисъл меланхолична, но с елегантно присъствие на бразилски елементи. След години концертна дейност в дует, след поредица от интересни и смислени музикални приключения в Европа (в това число композиции за балетния спектакъл Agua на Пина Бауш в Германия), след задълбочени занимания с поезия, на която Зелия е автор, се стига и до създаването на албума Impar от 2010г. В негo участва компания от много добри музиканти - Дейвид Петрока (бас), Майкъл Кошорек (китара), Анджела Фронтера (ударни), Розана Левентал (чело), Мартин Келберер (пиано), Марсио Тобино (флейта и перкусии). Всички те изпълняват композициите на Зелия Фонсека, в които се срещат изискания вкус на авторката, бразилски екзотични елементи и европейски влияния. Получил се е един мелодичен, ритмичен и много поетичен звук в албума Impar.

Дата на издаване: 11 май 2010 г. от Enja.

  • Impar на Зелия Фонсека е с премиера в ефира на Джаз ФМ в петък в "Следобедни импровизации". Албумът е акцент в новото издание на предаването "Дезафинадо" в събота от 11 ч. и с повторение в понеделник от 21 ч.