Издаденият посмъртно албум на Джеф Голъб The Vault – светъл и модерен поглед към музикалното наследство на китариста

Издаденият посмъртно албум на Джеф Голъб The Vault – светъл и модерен поглед към музикалното наследство на китариста

Три месеца след като се простихме с Джеф Голъб, на пазара излезе новият му албум The Vault. Това е проект, по който Голъб е работил през последните месеци от живота си заедно със свои приятели музиканти.

Джеф Голъб почина в първия ден на 2015 г. след тежка битка с рядко заболяване на мозъка, познато като прогресивна супрануклеарна парализа (Progressive Supranuclear Palsy). През 2011 г. вследствие на болестта той загуби зрението си, но продължи да свири и записва. След множество изследвания и опити за лечение стана ясно, че Голъб няма да може още дълго време да се посвети на музиката и трима негови приятели – тромпетистът Рик Браун, изпълнителният продуцент Бъд Харнър и инженерът Стивън Милър, застанаха до китариста в начинанието да запише още един албум. Така на бял свят се появи The Vault. Проектът включва 10 композиции, две от които не са издавани до този момент. Останалите са добре познати теми, които Голъб преработва, а последната пиеса Naked City е концертно изпълнение, записано с Мичъл Форман, Андре Бери и Стив Ферони. Всъщност компактдискът е звездна продукция, в която участват още: Дейв Коз, Бил Евънс, Джеф Лорбър, Джералд Олбрайт, Кърк Уейлъм, Браян Кълбъртсън, Питър Уайт и др.

The Vault е записан в много труден период за Джеф Голъб, но атмосферата и настроението в него не подсказват за това. Албумът има не просто сантиментална стойност - той грабва вниманието с модерен прочит на музиката, която познаваме и обичаме, печели сърцата на слушателите с радостта и удоволствието от музицирането в компанията на приятели и дава възможност за един светъл поглед към музикалното наследство на китариста.

Дата на издаване: 31 март 2015 г. от Entertainment One Music

  • The Vault е с премиера днес в ефира на Джаз ФМ, когато отбелязваме 60 години от рождението на Джеф Голъб.