It’s All About Love на Мейсио Паркър: и още веднъж – в основата на всичко е любовта

It’s All About Love на Мейсио Паркър: и още веднъж – в основата на всичко е любовта

75-ата си годишнина саксофонистът и вокалист Мейсио Паркър отпразнува с албум, в който припомни най-старата житейска истина – в основата на всичко е любовта. It’s All About Love е първият му студиен албум от 12 години насам. Той е записан с Бигбенда на Западногерманското радио и телевизия (WDR Big Band) и съдържа кавъри на големи хитове на Лутър Вандрос (Love the One You’re With, 1994 г., записана за първи път още през 1970 г. от Стивън Стилс), Стиви Уондър (Isn’t she Lovely, 1976 г.), Isley Brothers (Put Your Lovin’ in the Layaway, 1972 г.), както и други по-малко популярни, но фундаментални песни, фокусирани върху различните проявления на любовта. Работил с музиканти от ранга и величието на Джеймс Браун и Принс, в новата си продукция Мейсио Паркър се наслаждава на пълна свобода на изразяването, прегръщайки различни жанрове в музиката – фънк, соул, ритъм енд блус и джаз (пример за последното, малко нетипично за него амплоа, е I Love You a Bushel and a Peck, позната ни от репертоара на Andrews Sisters и Дорис Дей).

На жанровото разнообразие отговаря и пъстрата звучност на големия и изключително талантлив състав, с който Месио Паркър работи по It’s All About Love. Заедно с Бигбенда на Западногерманското радио и телевизия той очертава фини нюанси, води интересни диалози и изгражда приятни за ухото градации. Музикантите от прочутия състав не просто му акомпанират, а му партнират в създаването на звуковата картина. Тук Мейсио Паркър се е радвал на огромната подкрепа и на гениалния Майкъл Абeн, който в десетгодишен период от 2004 г. е главен композитор и аранжор на WDR Big Band.

По традиция от WDR Big Band получаваме дисциплиниран, качествен и емоционален звук, което по принцип е трудно постижимо, но за формацията никога не е било предизвикателство и винаги се е случвало с възхитителна лекота. С Бигбенда на Западногерманското радио и телевизия свои албуми през годините са избирали да записват най-големите музиканти, сред които са Кармен Макрей, Пати Остин, Питър Ърскин, Лало Шифрин, Пакито Д’Ривера, Джо Завинул, Били Кобъм, Рон Картър, Тео Блекман... В изградена връзка на доверие самият Мейсио Паркър създава трети албум с този състав след Roots and Grooves от 2007 г. и концертния Soul Classics от 2012 г. Записите са направени в първите дни на ноември в Кьолн, а музикантът се чувства толкова добре със своите партньори, че публикувайки във фейсбук тази снимка от репетициите, я придружава с текста: „Толкова добре звучим, че от нетърпение да продължим нямам време да сваля шапката и якето.“

Всички песни в It’s All About Love съдържат думата „любов“ в заглавието и така очертават затрогващо пътешествие на чувствата. „Колкото и пъти да споменем думата „любов“, няма да е достатъчно. В света ни винаги има място за още любов и исках албумът ни да изрази това.“ – казва авторът на концепцията и на аранжиментите Майкъл Абeн, който също така дирижира оркестъра. Идеята за любовта в основата на нашите житейски избори и действия Мейсио Паркър споделя с почитатели по цял свят по време на новото си турне.

Репертоарът на It’s All About Love обхваща различни епохи в музиката. Освен прочути песни, които отбелязахме по-горе, албумът включва и закачливата Who’s Making Love, написана от композиторите на Stax и записана от Джони Тейлър през 1968 г., базирана на стар шлагер от 20-те, както и сексапилната Love Won’t Let Me Wait на Мейджър Харис от 1975 г.

Винаги сме го знаели, но сега с нова убеденост можем да твърдим – всичко идва от любовта, всичко е в името на любовта!

Дата на издаване: 23 февруари 2018 г. от Leopard Music

Източник на всички снимки в публикацията: фейсбук страницата на Мейсио Паркър.