Истории с продължения, сингъл, предстоящ албум… Koka Mass Jazz с нова пиеса – Jr Funk

Истории с продължения, сингъл, предстоящ албум… Koka Mass Jazz с нова пиеса – Jr Funk

Тема от класическа джаз пиеса на Димитър Льолев поема към фънка и ритъм енд блуса в Jr Funk на Koka Mass Jazz. Зад този псевдоним стои композиторът, продуцент и барабанист Константин Кацарски. Своята нова пиеса той създава с автора на началната тема Димитър Льолев – саксофон, и още с Мартин Ташев – тромпет, Милен Кукошаров – пиано, Георги Янев – китара, и Спас Кацарски – бас. Пиесата излезе в световна компилация с нова танцова музика, а в разширен вариант ще я чуем в предстоящия албум на музиканта.

„Историята започна преди повече от година и половина – две. Митко Льолев дойде да записва албума си в студиото ми със своя квартет. По време на записите, след като засвириха тази тема, с която започва пиесата, се влюбих в нея. Казах му: „Ще направя нещо с нея.“ Той отговори: „Естествено! Каквото ти харесва – взимай.“ Взех тази тема от него и я развих в друго амплоа, в което работя.“ – разказа Константин Кацарски в студиото ни за новата си фънк пиеса.

„Пуснах я на Дерек Дейси, който е президент на лейбъла Cold Busted. Той я хареса и предложи да я издадем. Така на 2 юни пиесата излезе на винил в третата компилация Only on Vinyl, която Cold Busted издава с радио KCRW в Лос Анджелис. Плочата е в ограничен тираж, а всяка бройка е подписана на ръка.“ – продължава историята, разказана от Koka Mass Jazz.

Но и тази история ще има продължение… Jr Funk е с много потенциал за развитие, за добавяне на импровизации, и това ще стане в албумната й версия. „Сега имаше изискване дължината да е до 3 минути, за да се съберат на една плоча десет песни. В албума ще звучи в цялата си красота. В момента слушам финално миксовете и до края на седмицата ще го изпратя към лейбъла, който ще го мастерира и ще издаде. Процесът отнема около 6 месеца.“ – обясни технологията на достигането на музиката до публиката Константин Кацарски. В края на годината или в началото на следващата вече ще слушаме новата му музика.

„Новото в новия албум ще бъде, че тук няма да има само един глас, както бе в предишния, а четири. Това са Кръстина Кокорска – Криста, Боян Левчев, Тифани Блу – аренби изпълнителка от Ню Йорк, и Деница, която пя в предния ми албум.“ – разкрива Koka Mass Jazz. Той ще ни предложи също две инструментални пиеси.

В предстоящата продукция ще чуем и ремикс на някои от траковете от предишния му албум Groovy Jam Shoes. „Те ще бъдат във версия латино груув – и може би пиесата ще се казва Cuban Style. Аранжиментите са изцяло нови, много живи, записани са почти изцяло на живо. Гласът ще бъде на една много, много любима моя изпълнителка от Куба – Лесли Картеа. С нейната група „Пало“ тя бе номинирана за „Грами“ миналата година.“ – разказва с вълнение музикантът.

В работата в голям световен лейбъл Koka Mass Jazz вижда необятни възможности: „Водещото е любовта към това, с което се занимаваш. Очарованието да си част от лейбъл, който се развива главоломно, е много голямо, тъй като твоята музика стига до много повече хора.“ Така пиесите му са звучали по Би Би Си, „Ибиса соника“, „Амейзинг радио“. „Това не можеш да го постигнеш сам.“ – прави равносметка музикантът, сравнявайки с предишния период, когато е правил всичко сам: „Разбрах, че е много трудно да постигнеш това нещо. Когато зад теб стои лейбъл, просто се занимаваш с това, което обичаш – да правиш тази музика, а те поемат останалата част – по-досадната – тя да стигне до максимално много хора.“

Освен това лейбълът Cold Busted е с много артисти и организира сътрудничества между тях: „Не работим само всеки за себе си. Дейвид предлага колаборации, ние ги осъществяваме.“ – разказва Koka Mass Jazz, който в последно време работи с руснак, хърватин и грък. Песента, която направи с Дейвид Ханке (Renegade of Jazz) – Back to Vienna, до няколко дни ще бъде във всички онлайн магазини. „Разполагаш с достъп до всички тези хора. Когато ти хрумне идея, имаш с кого да я осъществиш, да я завършите и да си помагате. Което наистина е семейство!“ И тази история има продължение – по време на интервю по скайп за английско радио Константин Кацарски се запознава с Тифани Блу и след това тя пее в новия му албум, а за представянето му на концерт в България Koka Mass Jazz ще я покани у нас.

  • Интервюто на Светослав Николов с Константин Кацарски – Koka Mass Jazz, можете да чуете чрез бутона „Аудио“. Пиесата Jr Funk е вече в ефира на Джаз ФМ.