Into the Future на Страхил Гайдарски – днес живееш миналото и създаваш бъдещето

Into the Future на Страхил Гайдарски – днес живееш миналото и създаваш бъдещето

Албумът Into the Future на Страхил Гайдарски въплъщава идеята за деня, в който преживяното, почувстваното и осмисленото формират мечтите ни. Неговата устремена или опознаваща в детайли светла китара ни води в интересно пътешествие. В пътя ни крепят фините нишки на спомените, изтъкани от Христо Йоцов (ударни) и Димитър Карамфилов (контрабас), а също и от вземащите специално участие Марио Иванов (бас) и Елена Ангелова (перкусии). Дебютът на Страхил Гайдарски, насочен към бъдещето, не обещава занапред, а още сега ни дава впечатляваща музика, която с удоволствие ще слушаме и на концертните му представяния – премиерата в „София лайв клуб“ в петък от 21 ч. и второто изпълнение на фестивала „Хасково Jazz“ в съботната вечер. Входът и за двете събития е свободен.

С автора ви подаряваме една от пиесите в албума – можете да я изтеглите от тук.

Днес живееш, осмислил даровете на миналото и осъзнал колко изпълнен с богатства е светът. Затова гледащият напред Into the Future е дръзновен: „Всеки артист има потребност да създава изкуство. При мен стана неосъзнато – не мога да обясня защо и как, но с моите страхотни приятели Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Марио Иванов и Елена Ангелова успяхме да уловим момента и в студиото, и през годините. Това е най-вдъхновяващото – да свириш с хора, които обичаш, които са ти приятели, и да създавате заедно музиката, която искате.“ – описва искрата Страхил Гайдарски.

В Into the Future всички пиеси са написани от него, но всички заедно участват в аранжирането, а всеки поотделно има възможността да импровизира и да създаде музиката, която усеща. Албумът е за големия свят, който се отваря пред теб, пълен с предизвикателства, с които със сигурност с лекота ще се справиш, защото имаш всичко: „Още от малък мисля за бъдещето – то е много позитивно за мен. Нещата, които правим сега, дават резултат в бъдещето.“ – разсъждава Страхил Гайдарски. Напред вървим с високо вдигната глава, смело и може би дори привидно безразсъдно в посоката, в която те тегли душата и те води сърцето.

Така си в състояние да развалиш направена отдавна магия: „От много малък имам желание да свиря на музикален инструмент. Няма обяснение за това, тъй като вкъщи няма професионални музиканти – не съм израснал в типичната музикантска среда. Когато за първи път споделих това с родителите ми, те бяха много учудени, даже шокирани, и ми разказаха историята на моите прапрадядовци – гайдари, едни от най-добрите в региона, по думите на баба ми. Но животът е бил много тежък за музикантите и тогава. Затова един от прадядовците ми е поставил гайдата си под камък и е казал, че не иска повече в този род да се раждат музиканти. Така няколко поколения назад не е имало хора, които дори да имат желание да се занимават с музика. Аз пък имах такова необяснимо влечение към нея... Много дълго бях на кръстопът накъде да продължа. Но това не можеш да го контролираш, когато го чувстваш и трябва да го правиш. Продължих да се занимавам с музика – минах през Музикалната академия и всякакви видове групи, докато не стигнах до идеята, че да правя авторска музика е това, което искам.“ Благодарни сме на Страхил, че е реализирал своя стремеж!

Into the Future е с музика, която те кара да вярваш силно в себе си, да си се довериш. Колко цветен е животът, когато го живеем в пълнота, виждаме в очите на обложката, създадена от художничката Петя Ангелова.

Into the Future завършва с посвещение към откриването, споделянето и подкрепата, направили ни силни, родили приятелство и създали бъдеще: „Super Mario е посветена на фюжън басиста Марио Иванов – човекът, който много ми помогна да навляза в тази музика, който за първи път ми донесе видеокасети на Джон Скофийлд, Майк Стърн, Weather Report, Майлс Дейвис... Той отвори много голяма врата за любимата ми музика.“ – с признателност казва Страхил Гайдарски.

Така се раждат супергерои!

Интервюто на Светослав Николов със Страхил Гайдарски можете да чуете чрез бутона „Аудио“.