InFusion на Теодосий Спасов и Иван Шопов: така звучат безвремието и безкраят

InFusion на Теодосий Спасов и Иван Шопов: така звучат безвремието и безкраят

Музика, която достига до теб леко, възприемаш непосредствено и й позволяваш – тя е толкова красива – да уседне дълбоко. Мечтаем всички наши преживявания да са такива! Постигат го Теодосий Спасов, Иван Шопов и приятели в албума InFusion („Вливане“). „Събра ни приятелството, любовта към тези прекрасни тонове, към музиката, която имахме да споделим. Безкрайно съм благодарен на съдбата и на обстоятелствата, че се докосвам до възможността да работя с толкова огромен талант и човек.“ – казва две години след появата на искрата за проекта Иван Шопов. Теодосий Спасов извежда духовното преживяване: „Събраха ни времето, пространството, това, че се срещнахме в България, в Европа, на Земята. Тук се засякоха нашите пребивавания.“ Албумът InFusion е реализиран с приятели от цял свят – Димитър Бодуров, Ерик Трюфа и Гжех Пьотровски са имената на само някои от тях. Концертната му премиера ще бъде на 24 ноември от 20 ч. в „Пространство 108“ на ул. „Раковски“ № 108.

От зараждането на проекта до реализацията на албума минават две години на извличане на есенцията, както разказва Теодосий Спасов: „Когато работя с групи, обичам след като материалът се концентрира и дойде екстрактът, след като всичко добие конкретен вид, без пълнеж, тогава да вляза в студио и да запиша албума.“ Някои записи са направени на живо – чуваме пианото на Димитър Бодуров от първото представяне на проекта на живо – на фестивала Wake Up. „Това е свободна форма на съществуване и измисляне на музика по всякакви възможни начини.“ – обяснява Иван Шопов.

Снимка: Цветан Игнатовски

Инструментът на Теодосий Спасов е поставен в по-различна звукова среда – той е като продължение на кавала, като кавала от бъдещето. До тук Теодосий Спасов стига, доверил се на таланта на Иван Шопов: „Това се дължи може би и на състоянието, в което съм изпаднал, когато Иван е предложил неговото решение, груув, хармония, формат и аз съм записал партията. Ние говорихме, споделяхме си и така се родиха пиеса след пиеса, които се дължат и на неговата палитра. Той е професионален художник и третира музиката чисто визуално. Това и мен много ме екзалтира – когато видя друг подход към музиката, а не конвенционалния, установен подход на композиране и в правенето на музика. Слава Богу, че сме XXI в. и има нови технологии, които провокират цялото човечество.“

Визуален артист, създаващ проект, който съчетава творчеството на толкова много музиканти, Иван Шопов се доверява на вътрешния си усет: „Работейки върху толкова отговорна задача с толкова големи таланти и толкова красиви записи, разчитах много на интуицията си. Това, че съм художник, ми помага да търся звукови решения. Нямам музикално образование, което да подплътява вземането на ритмични и хармонични решения. Всичко идва от дълбока любов към музиката, от меломанство и от спокойствие. Без ентусиазма и енергията на Теодосий нямаше как да се случи толкова красиво нещо, защото той зарежда всеки един запис с огромна топлина. Като влезем в студиото и знаем, че ще работим, спира времето, започват други неща да те вълнуват, нищо от човешките проблеми не е налице, и влизаш в едно състояние, което те води до тези звукозаписи.“

Още обложката на албума ни кани да се разтворим в нейния морски пейзаж, да пристъпим в безбрежието… Когато албумът е почти готов, Иван Шопов го изпраща на Теодосий Спасов с молба за предложение за обложката: „Буквално две минути по-късно той ми върна снимка на два океана, които се срещат, но не се смесват. Тогава Лора Шопова, която познава известния въздушен фотограф Александър Иванов, се обърна към него дали няма снимка на подобен феномен от България. И до пет минути той ни бе изпратил тази снимка на вливането на р. Велека в Черно море и ни дари кадъра, за което сме му много благодарни. Оформлението е на Fontfabric, които изработиха специалния фонт и визуалната идентичност.“

Пътят е дълъг и хубав и е извървян с приятели и съмишленици, което го прави приятен и лек. В албума участват музиканти от цял свят.

Теодосий Спасов представя:

Мино Синелу (перкусии) е от Мартиника, живее в Ню Йорк и Париж. 17-годишен, е поканен от Майлс Дейвис в групата му, а после го виждаме в Weather Report на Джо Завинул, при Хърби Хенкок и Стинг. Може би той е магьосникът на триангела. Той също и пее, обича да смесва интонации от Мартиника.

Рут Майер (вокали) от Осло, Норвегия, е природно явление с глас от пет октави, отказала се вече от стандартните знания по вокално майсторство. Търсейки корените на северното пеене, тя снима музикални видеа сред природата – в северни гори и край езера.

Гжех Пьотровски (саксофон) е един от най-здравите стълбове в съвременната полска джаз музика. Много атрактивен, свирил е няколко пъти в България. Последното ни свирене бе във Варшавската опера – на сцената бяхме 250 души, а в залата – 2000. Билетите се разпродадоха за три дни. Много търсеща личност!

Димитър Бодуров (пиано) е наша българска гордост, пианист, завършил „Джаз композиция“ в Ротердам. Живее от над 12 години в Холандия. Присъства много стабилно в нашата продукция. Има афинитет към електронната музика и много я разбира.

Иван Шопов представя:

Ерик Трюфа (тромпет) дълги години работи в посока на смесване на електронна музика с джаз. Познаваме се и лично от негово участие в София. На следващия ден имахме възможност да направим импровизиран джемсешън. Той много обича българската музика и нашия фолклор. С голяма радост се включи в проекта.

С певиците от „Авигея“ (вокали) през 2017 г. издадохме албума „Канатица“. Направили сме доста музика заедно. Тук те се включват с вокално изпълнение без думи, много добре подкрепящо албума и неговата посока.

В Канада откриваме Мерлин Еторе (перкусии) – много интересен барабанист и перкусионист, който сега живее в Берлин и работи на експерименталната сцена, свири с големите имена в жанра.

Иван Андреев (барабани) е мой много стар приятел, с него сме свирили навремето по клубове дръмендбейс на живо. От доста години искам да направя нещо с него и сега успяхме.

ASA (програминг) е мой познат от Великобритания – млад, но много нашумял в електронната музика, записва за големи лейбъли и прави музика, която в Лондон и по света много се цени.

Как богатите звуци, записани за InFusion, стават една музика обяснява Иван Шопов: „С много старание, търпение и любов към звука, за да могат да съществуват заедно без да си пречат и без да имат претенция кой е по-важен. Всичко е важно в хубавата музика и това беше моята мотивация да работя по звука на този албум – всичко да звучи натурално.“

На концерта за премиерата на албума на 24 ноември от 20 ч. в „Пространство 108“ на ул. „Раковски“ № 108 ще свирят Теодосий Спасов, Иван Шопов и Димитър Бодуров. Събитието ще е с участието на певиците от „Авигея“. Тогава меломаните за първи път ще могат да закупят диска, а в края на зимата албумът ще излезе на 180-грамов бял винил и тогава ще има нови изненади, обещават авторите.

  • Интервюто на Светослав Николов с Теодосий Спасов и Иван Шопов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Дата на издаване: 24 ноември 2018 г. от Etheraudio Records