Има чудеса! Малчуганите растат, големите се завръщат в детството с Jazz Loves Disney

Има чудеса! Малчуганите растат, големите се завръщат в детството с Jazz Loves Disney

Как музиката от филмите на „Дисни“ въздейства на различни нива усещаме чрез любовта си към нея в разнообразните й интерпретации. Романтичната й страна извеждат симфоничните аранжименти, а джаз версиите наблягат на нейната енергия. Точно такъв е случаят с превъзходната нова колекция Jazz Loves Disney („Джазът обича „Дисни“). Младите по дух джаз музиканти от новото поколение Джейми Калъм, Мелъди Гардо, Стейси Кент, Грегъри Портър, Чайна Моузес, Ники Янофски и други пеят в джаз аранжименти песни от мюзикъли на „Дисни“. Под „и други“ откриваме нови имена, за които заслужено тепърва ще слушаме много – като Рафаел Гуалаци, все още известен предимно на италианската и европейската публика от фестивала на италианската песен „Санремо“, както и от надпреварата „Евровизия“. Материалите са аранжирани от Роб Маунси, който и ръководи оркестъра в изпълненията. Шест пъти номиниран за „Грами“ и носител на две награди „Еми“, той печели отличия и признания за работата си по филми като „Сексът и градът“, „Работещо момиче“ и „Пътеводна светлина“, за партньорствата си с Майкъл Френкс, Фил Колинс, Арита Франклин, Доналд Фейгън, Джеймс Тейлър. Продуцент е носителят на 10 награди „Грами“ Джей Нюланд, който е много известен с дебюта на Нора Джоунс Come Away With Me, с албумите Liquid Spirit и Take Me To The Alley на Грегъри Портър. Сътрудничества със Стиви Уондър, Чарли Хейдън, Ета Джеймс, Ерик Клептън, Джон Скофийлд, Кийт Джарет, Дизи Гилеспи, Боби Уомък, Мишел Льогран, Хърби Хенкок и Бъди Гай са още част от неговата творческа биография.

„Дисни“ за хората с винаги млад дух – We Love Disney на Дейвид Фостър и Verve е със звездите и музикалните стилове на Америка

Мюзикълите на „Дисни“ са за всички. На мелодиите в тях от екрана се радват и деца, и възрастни. Когато звучат в симфонични или джаз аранжименти, те приобщават. Правят музиката за малчугани любима и на почитателите на „сериозните“ жанрове. А децата пък лесно навлизат в света на възрастните, където толкова много им се иска толкова скоро да бъдат. При всички случаи това е една превъзходна златна среда, в която всички се чувстваме добре. И сме заедно. Успехите на организираните от „Кантус Фирмус“ съвместно с фондация „Америка за България“ концерти с теми от мюзикъли на „Дисни“ доказват на живо нуждата от тези семейни срещи около хубавата музика и красивите сюжети за Приключенията, Мечтите и Доброто.

Disney е отново в СофияПрез 2015 г. – поредно „Дисни“ вълшебство с Оркестъра на Класик ФМ и солистите Орлин Павлов, Милица Гладнишка, Весела Бонева и Александър Мутафчийски под диригентството на Григор Паликаров. Концертът бе от цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Снимка: Янко Димитров.

Мелодии от мюзикълите „Аристокотките“, „Пинокио“, „Кой натопи Заека Роджър“, „Книга за джунглата“, „Пепеляшка“, „Играта на играчките“, „Замръзналото кралство“… Песни, превърнали се в стандарти, като He’s a Tramp, Why Don’t You Do Right, When You Wish Upon a Star… Хитове, познати ни от изпълнения на Луис Армстронг, Пеги Лий, Джони Матис, Бет Мидлър, Линда Ронстад, „Лос Лобос“, Роби Уилямс… И още едно признание за песните като бисери – част от включените в албума са носители на наградата „Оскар“ или номинирани за това отличие… Има много причини много да харесаме албума Jazz Loves Disney!

Интересно е как всеки от артистите се връща в детството със своите версии на тези песни. Откриващият албума Джейми Калъм е игрив, закачлив и „несериозен“. Във вглъбеността на Малъди Гардо има много светлина. Чайна Моузес развива в пълнота своята пленителна сила. Грегъри Портър пее с целия стремеж към сбъдването на мечтите, които изглеждат толкова непостижими, че звучат като фантазия. Но всичко това е истина!

И както Уолт Дисни създаде прочутата си компания, за да събира деца и възрастни около хубавите песни и увлекателните сюжети, така колекцията Jazz Loves Disney олицетворява идеята за това да се чувстваме заедно. Защото тя ни събира там, където децата искат да са възрастни, а възрастните искаме по магически начин да се завърнем в детството. Jazz Loves Disney е тази вълшебна пръчица, която сбъдва уж невъзможното.

Дата на издаване: 18 ноември 2016 г. от Verve

  • Песни от Jazz Loves Disney слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“, като пълното представяне на албума ще е следващата седмица в All-Time Jazz Masters.