Ибрахим Малуф придава съвременно звучене на вечните песни на Далида и ги представя пред нова публика

Ибрахим Малуф придава съвременно звучене на вечните песни на Далида и ги представя пред нова публика

Известният френски тромпетист от ливански произход Ибрахим Малуф неведнъж е заявявал, че обича да разширява границите си като артист и непрекъснато да опитва нови неща. От тази гледна точка не е изненада неговият последен, 11-ти поред албум в дискографията му, в който музикантът интерпретира вечните песни на Далида. Предишният проект на Малуф Kalthoum (2015 г.) беше посветен на друга голяма музикална звезда – египетската легенда Ум Калтум. Издаването на Dalida става в годината, когато се навършват 3 десетилетия от смъртта на вокалистката, изпълнявала своите песни на 10 езика. Любопитен факт е, че от албумите й са продадени над 170 милиона екземпляра по целия свят.

Ибрахим Малуф е привлечен от личността на Далида на няколко нива, които го провокират да се заеме с нейната музика. На първо място той харесва изпълненията й. От друга страна, е привлечен от това, че тя е била обичана навсякъде, където е пътувала. Италианците са я възприемали като италианка, французите са гледали на нея като на французойка, египтяните са мислели, че е египтянка и т.н. В едно интервю тромпетистът казва, че открива връзка между себе си и това номадство, защото самият той се чувства добре, където и да отиде. Има и още една, много лична причина - Далида е била свързана със семейството на Ибрахим Малуф, имала е любовна връзка с един от дядовците му.

За своя нов албум тромпетистът избира както големи хитове на Далида, така и не толкова известни нейни песни. За осъществяване на записите кани специални гости, сред които Мелъди Гардо, Бен Л'онкле Соул, - M-, Рокиа Траоре от Мали, ливанецът Мика, а във версията на Paroles paroles участва италианската актриса Моника Белучи.

С Dalida Ибрахим Малуф се впуска във вълнуващо музикално приключение, придавайки допълнителен чар на песните, като ги смесва с джаз. Подходът му е нежен, деликатен и романтичен. Можем само да предполагаме как неговите интерпретации се възприемат от хората, чиято младост е белязана от тази музика. Големият принос на Малуф тук е, че той придава съвременно звучене на класиките и ги прави достъпни за нова публика.

Дата на издаване: 17 ноември 2017 г. от Barclay France