И в Wonderbloom Бека Стивънс неуморно подлага на изпитание пределите на жанровете и на своята собствена музикална идентичност

И в Wonderbloom Бека Стивънс неуморно подлага на изпитание пределите на жанровете и на своята собствена музикална идентичност

С поетичното заглавие Wonderbloom една от най-интересните и модерни американски певици Бека Стивънс ни поднася петия си самостоятелен албум. „Ролинг стоун“ пише за него: „Womderbloom на Бека Стивънс е внушителен, с деликатни поп аранжименти в перфектна хармония.“ Музикалното списание „Моджо“ пък го определя като най-очаквания музикален албум и допълва, че чакането си е струвало. Впрочем, има се предвид фактът , че предходният й Regina излезе през 2017 г. и оттогава минаха три години, което за продуктивен творец като Стивънс не е малко време.

Повечето важни издания, пишещи за музика, дават суперлативна оценка на новите й записи, които наистина са свежи, танцувални и ободрителни като запазват добрия музикален вкус и професионалното музикално отношение. Албумът е съвсем в реда на новите тенденции да се създава слушаема и разбираема музика, но без тя да се опростява, а напротив, да не е лишена от музикантска експресивност и майсторски изпипани детайли. Wonderbloom показва класа без самоцелни претенции и излишна софистицираност. Редом с нея са близо още 40 музиканти, сред които са кийбордистът Майкъл Уилис, бендлидерът на „Снарки пъпи“ Майкъл Лийг, а специално участие има музикантът и композитор Дейвид Кросби. Саундът е изработен от самата Бека Стивънс заедно с Ник Хард, отново от „Снарки пъпи“, което е част от копродуцентската й работа по албума.

Кърт Елинг посочва Бека Стивънс сред своите пет най-любими джаз певици и макар че мнозина разпознават в стила й джаз елементи, Стивънс трудно може да бъде определена като джаз артист. Тя неуморно подлага на изпитание пределите на жанровете и на своята собствена музикална идентичност. С лекота и с изненадваща неконвенционалност Бека Стивънс преминава стиловите и жанрови граници. Креативно и много неочаквано се движи с музиката си между джаза и ирландския поп, инди рока и танцувалната музика от 80-те и 90-те години на миналия век. И всичко това тя прави с автентична експресивност, която се превръща в отличителна нейна черта, така че щом я чуе, човек веднага я разпознава.

Дата на издаване: 20 март 2020 г. от GroundUP

  • Музиката от Wonderbloom на Бека Стивънс е акцент на Singin’ & Swingin’