И скат пеенето, и чувството за хумор на Ела Фицджералд са в посветения й от Мишел Хендрикс албум A Little Bit of Ella (Now and Then)

И скат пеенето, и чувството за хумор на Ела Фицджералд са в посветения й от Мишел Хендрикс албум A Little Bit of Ella (Now and Then)

Вдъхновен от безсмъртния вокален стил на Ела Фицджералд, албумът A Little Bit of Ella (Now and Then) на Мишел Хенрикс ни потапя в атмосферата на приятелството, забавлението и лекотата на изпълненията. В него певицата, дъщеря на прочутия майстор на вокализата Джон Хендрикс, е разгърнала своето завладяващо умение да пее скат именно в стила на великата Ела. Албумът се появи на 15 януари тази година, но интересен факт е, че е записан още през 1998 г. – две години след смъртта на голямата певица. Днес Мишел Хендрикс е вече 62-годишна и живее във Франция.

В жизнения, радостен и ведър A Little Bit Of Ella (Now and Then) Мишел Хенрикс е интерпретирала песни от репертоара на Ела Фицджералд, като ни повежда на очарователна разходка из историята на класическия джаз – чуваме композиции на Коул Портър, Джордж Гершуин, Дюк Елингтън... Все познати песни, изпълнени с елегантност и радост от живота. Пресъздавайки песните на безсмъртната Гранд дама на джаза, Мишел Хендрикс се е понесла във вихъра на една много забавна музикална авантюра, в която откриваме рефлексиите на съвремието.

Силен акцент в тази продукция е присъствието на виртуозния пианист Томи Фланаган, който с чувство за хумор и с лекота си партнира с Мишел Хендрикс. Той си отива от нашия свят през 2001 г. Като се има предвид, че до този момент тези, направени през 1998 г. записи не са били издавани, неговото участие ги прави още по-любопитни за ценителите. Гост-инструменталисти са тромбонистът Робин Юбенкс и тенорсаксофонистът Дейвид „Фетхед“ Нюман.

Разбира се, в центъра на целия албум си остава техничната боп вокалистка Мишел Хендрикс, която умее да жонглира с вокалната фраза с текст или със скат пеене. Подобно на своя баща – легендарния Джон Хендрикс, считан от мнозина за най-добрия джаз певец на всички времена, и особено от Ал Жеро, Мишел Хендрикс се забавлява докато пее. Тя суингира с любов и щастие от музиката, а в изпълнението си на песента How High the Moon тя е поканила своя баща, за да го направят заедно. Интерпретациите й наистина са в духа на Ела Фицджералд, което на моменти е подчертано с чувство за хумор и очарователна пародийност.

Изпълненията на Мишел Хендрикс в A Little Bit of Ella (Now and Then) са привлекателни със своята виртуозност, автентичност и много жизнерадост.

Дата на издаване: 15 януари 2016 г. от Cristal Records (BFM)

  • Песни от A Little Bit of Ella (Now and Then) слушаме в „Джаз ден“ днес и в новото издание на Singin’ & Swingin’ в неделя от 11 ч. и в сряда от 21 ч. В предаването ни за вокален джаз звучат и изпълнения на Ела Фицджералд с Каунт Бейси.