И Джими Хаслип, и Боб Минцер, и Кърт Елинг, и Дейв Либман, и много други джазмени са със Spanish Harlem Orchestra в техния първи латино джаз албум The Latin Jazz Project

И Джими Хаслип, и Боб Минцер, и Кърт Елинг, и Дейв Либман, и много други джазмени са със Spanish Harlem Orchestra в техния първи латино джаз албум The Latin Jazz Project

Носителите на много награди „Грами“ Spanish Harlem Orchestra ще издадат първия си албум изцяло посветен на латино джаза. The Latin Jazz Project е с премиера на 8 май. През годините оркестърът си спечели репутацията на един от първокласните салса ансамбли в света. Музикалната критика ги счита за лидерите на съвременното течение, наричано Реконструкция на салса музиката. Реализирали са шест самостоятелни албума, които музикалните журналисти хвалят щедро. Сред тях е Anniversary, който наскоро спечели „Грами“ за най-добър тропикал-латино албум.

Освен със силните си студийни албуми, Spanish Harlem Orchestra вдигат на крака с темпераментната си музика публиките на най-престижни джаз фестивали: „Нюпорт джаз фестивал“, Монреал, Монтерей... Техните изпълнения на живо са още по-впечатляващи и витални с ярка симбиоза между традиционната латино музика и джаз идиомите.

Най-новият им албум, който предстои да излезе официално в началото на май, е първият им дългосвирещ латино джаз албум. Идеята на продуцента им – тромбониста Дъг Бийвърс, е музицирането на The Spanish Harlem Orchestra да се разкрие в нова светлина. Тя струи от вдъхновената среща на артистите от големия оркестър с ярки джаз музиканти. Получила се е жизнеутвърждаваща и майсторски интерпретирана музика, която с лекота преминава жанровите граници и се простира едновременно в лоното на традиционната салса изразност и на джаз идиомите. Редом със Spanish Harlem Orchestra с любов свирят джазмени като Джими Хаслип, Боб Минцер, Кърт Елинг, Дейв Либман, Мигел Зенон, Джо Лок и други.

Вдъхновената и заразяваща с любов към живота музика на Spanish Harlem Orchestra е плод на дългогодишен труд и на музикантите в ансамбъла, и на техния лидер Оскар Ернандес. Самият той има дълга лична кариера, свързана с латино джаза. През годините е работил с Тито Пуенте, Селиа Крус, Рей Барето и с Рубен Блейдс. Бил е също така музикален директор на Пол Саймън и на Глория Естефан. А в качеството си на артистичен директор на Spanish Harlem Orchestra, Ернандес става причина за продуктивни колаборации между оркестъра и легенди като Чък Къриа, Джо Ловано и Ренди Брекър. Тъй че The Latin Jazz Project е и естествено продължение на традицията, реализирана сега в цялостна, плътна и зряла продукция, която чакаме с нетърпение на 8 май тази година.

Дата на издаване: 8 май от 2020 от ArtistShare

  • Новия албум The Latin Jazz Project на Spanish Harlem Orchestra слушаме в Desafinado в събота от 11 ч. и в понеделник от 21 ч., а пиеси от него са вече в постоянна ротация в програмата ни.