И да има буря, пак ще грее слънце – уверява Тони Бенет в The Silver Lining: The Songs of Jerome Kern

И да има буря, пак ще грее слънце – уверява Тони Бенет в The Silver Lining: The Songs of Jerome Kern

Талант да правиш това, което обичаш; страст да го развиеш. Шест десетилетия. На 89-годишна възраст. С новия си албум The Silver Lining: The Songs of Jerome Kern Тони Бенет е пример за благородство, на което не му идва или отминава времето. Това благородство е присъщо човешко, точно както усещанията, които той така красиво изпява с музиката на Джером Кърн и с текстовете на Айра Гершуин, Оскар Хамърстайн II, Дороти Фийлдс, Джони Мърсър... Само 14 песни, които споделят всички истини за живота – за искреността в чувствата, за тяхната искреност, жизненост, неустоимост. И за вярата, както казва заглавието на албума, че всеки облак е обримчен от сребърния пръстен на слънцето, което ще грейне – ще стопли, успокои и зарадва след бурята.

По-мъдър отпреди, по-силен отвсякога – в интервю за „Уолстрийт джърнъл“ Тони Бенет ни обещава златото на зрелостта в новия си албум

Животът на Тони Бенет илюстрира тази житейска мъдрост. Той пее още от 10-годишен, когато се изявява на общоградски събития, и още преди да навърши 20 години прави музиката част от работата си като сервитьор, част от хобито си в аматьорски конкурси, но също така и част от подготовката си за бъдещо посвещение на изкуството. Пътят му е временно прекъснат от Втората световна война, по време на която се сражава в Европа. Професионалната му кариера датира от началото на 50-те години на миналия век, за да премине през възходи и сривове, през работата с големи оркестри и малки състави, с взаимната подкрепа, която си оказват с музиканти от неговия ранг или пък с неговата лична всеотдайна помощ за млади артисти, които се опитват да излязат от комерсиалните рамки. Пример за първото са дуетите му с пианистите Бил Еванс и Бил Шарлап, с когото създава новия си албум, работата му с Майк Ренци, с когото планира следващия си проект, а също и с Каунт Бейси, а за второто – насърчителството, което проявява към Ейми Уайнхаус и Лейди Гага.

По темата за страстта, за Тони Бенет няма нещо ново, което може да се каже за последните 64 години, през които той почти неизменно присъства активно в музикалния свят. Чувството му към музиката е все така силно и свързано с чистотата в изкуството – не жанровата, а емоционалната. За него въпросът не е „поп“ или „джаз“, а джазът като популярна музика. Това той винаги е успявал да постигне, навлизайки в музиката щастлив, сетивен.

По темата за възможностите, няма място за съмнение или за критичност. Времето не е враг, а е носител на дълбочина и мъдрост. The Silver Lining: The Songs of Jerome Kern е равносметката от 89 години любов към живота, и като че ли още от първия дъх – и към музиката.

Дата на издаване: 25 септември 2015 г. от Columbia/„Вирджиния рекърдс“

  • Песните от новия албум на Тони Бенет са акцент на „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters и днес, след като го представихме в момента на световната му премиера. Много изпълнения на певеца от дългата му музикална кариера ще чуем в следващото издание на Singin’ & Swingin’ – в неделя от 11 ч. и идната сряда от 21 ч.