Хосе Джеймс с No Beginning No End 2: няма начало и край, не съществуват и граници

Хосе Джеймс с No Beginning No End 2: няма начало и край, не съществуват и граници

Хосе Джеймс е сред онези музиканти, които упорито отказват да се дефинират жанрово. Може би заради това той с лекота преминава границите на определенията за джаз, рок, поп, хип-хоп. В новия си албум No Beginning No End 2 той продължава убедително да разгръща своята философия за еклектика между жанрове, звучности и изразни средства. Това постига с огромната си музикалност, с красивия си чувствен глас и с безпогрешния си музикален вкус.

No Beginning No End 2 на Хосе Джеймс е продължение на албума му със същото заглавие от 2013 г. Но има неща, които отличават двете продукции: албумът от 2013 година е дебютният му за Blue Note, а настоящият е реализиран от новата му компания Rainbow Blonde Records. От друга страна Джеймс продължава успешно своите колаборации, които тук са с Лаура Мвула, Ледиси, Лиз Райт, Ерик Трюфа, Инди Зара. Първата песен, с която цялата продукция се открива, е I Need Your Love, където свири забележителният тромпетист Крисчън Скот, номиниран тази година за „Грами“.

Години наред Хосе Джеймс се опитва да преобрази и премоделира джаза във форми и съдържания, които са по-близо до неговата лична естетика. Не е тайна, че той многократно прекъсва връзката си със стандартния, конвенционален джаз, преминаващ дръзко в други жанрови територии като хип-хоп, поп, рок, аренби. Неотдавна чухме албума му, посветен на Бил Уидърс Lean On Me, където съвсем бе отдаден на законите на добрата поп музика, „близната“ дискретно от джаза.

Но за настоящия си албум той споделя своето възхищение от простите думи на новата тийн икона Били Айлиш, която казва в едно интервю: „Не мога да повярвам, че има хора, които мислят, че съществуват жанрове.” Това се оказва мъдро прозрение за самия Хосе Джеймс. Той разказва, че се опитва да открива вътрешни връзки между различни музикални точки, които бележат абсолютната независимост на добрата музика от жанрови дефиниции. Тоест няма начало, няма и край, не съществуват и граници. Тази абстракция Хосе Джеймс прилага успешно в своята музика, която не робува на предразсъдъци, а просто живее пълноценно във времето, в което е.

Дата на издаване: 6 март 2020 г. от Rainbow Blonde

  • Музиката от No Beginning No End 2 е акцент на Singin’ & Swingin’.