Хитове от дебютния албум на Koka Mass Jazz излизат от клубовете, за да танцуват по слънчеви улици в Cuban Story

Хитове от дебютния албум на Koka Mass Jazz излизат от клубовете, за да танцуват по слънчеви улици в Cuban Story

Ключови песни от албума си Groovy Jam Shoes Koka Mass Jazz поднася в нови афрокубински версии в Cuban Story. Записите излизат на 7-инчова плоча на 45 оборота. В първата част на поредицата слушаме „софийска“ и „пловдивска“ песни – Sofia’s Street Lights и Be Bop Alien. Новото звучене ги извежда от клубния свят на пронизващи кадифената нощ многоцветни прожектори. Те танцуват по огрени от слънцето улици в безкрайния празник на чистосърдечната радост от живота. По-изчистените аранжименти освобождават мелодията от стегнатата й електронна форма, за да я поставят в среда на впечатляващ с натуралността си звук. Перкусиите дават ритъма и увеличават обема, в който се разполагат вокалите и другите инструменти. Песните, изпети през 2014 г. от автора на текстовете Деница Георгиева, сега са изпълнени от Криста – Кръстина Кокорска, а инструменталистите са: Георги Янев, Димитър Льолев, Мартин Ташев, Милен Кукошаров, Евден Димитров и Константин Кацарски. Новите версии не се конкурират оригиналите и не са техен контрапункт. Четирите произведения са на общата основа на качествения резултат, постигнат с таланта на Koka Mass Jazz да избере най-красивото в света около нас и да ни го поднесе във вид на съвършено изработена музика.

Звучи ли ви познато желанието да се пренесете по магичен начин от точка до точка на ангажимент или по-добре – комфорт, без да се налага да шофирате или да повървите? И колко по-голямо е то, когато е зима, студено е и вали сняг. Но за Koka Mass Jazz тези градски пътешествия идват с музиката по Джаз ФМ на път за детската градина, където сутрин оставя сина си, или с вдигането на погледа към сипещите се върху него изтръпнали в кристалния въздух снежинки. „Има много хубави неща, които могат да се видят по улиците на столицата. Sofia’s Street Lights бе вдъхновена от нощна разходка в София през зимата. Снежинките отразяваха светлините на уличните лампи като диско кълбо. Докато за няколко минути съзерцавах тази вълшебна гледка, ми хрумна идеята за рифа на китарата.“ – разказва авторът. Сковавашите за мнозина зимни дни за Константин Кацарски идват с добавено от новото му хоби очарование: „Много обичам зимата, защото от десетина години карам и сноуборд, което допълнително осмисля този сезон. Преди не ми харесваше толкова, особено когато снегът започва да се топи… Сега чувствам зимите много приятни и топли.“

Be Bop Alien е за необичайното, което е намерило своето място в чужда по характер среда, чувства се пълноценно и излъчва позитивните си вибрации, за да разстила върху все по-големи територии своя смисъл. „Идеята при него бе вдъхновена от наш гиг в Bee Bop Café в Пловдив. За мен това заведение си остава като странен обект, кацнал в центъра на града, дава му приятни емоции, събира меломаните, обичащите стойностната музика и любителите на други изкуства. Случващото се там е нещо извънземно за Пловдив. Така дойде името на песента.“ – описва източника на вдъхновение Константин Кацарски.

Току-що изслушали двете песни, той ни придръпва още напред към своя музикален свят – сингълът ще има продължение. Изворите са от неговия първи дългосвирещ албум от 2014 г. Groovy Jam Shoes. „Когато той излезе, някои от песните се отличиха от другите по слушане, стрийминг, даунлоуд и излъчване по радиата. Половин година по-късно се замислих, че в тях може да се вдъхне нов дух. Имам слабост към кубинската музика от много години. Правил съм такива партита в София, вдъхновени от Джайлс Питърсън и неговата Havana Cultura. Смятах, че на тези песни много ще им отива да бъдат направени в подобен стил – по-акустични и изпети от подходящ за случая човек.“ – разказва за работата по сингъла Koka Mass Jazz. Тази идея остава нереализирана няколко години, докато в края на миналата той не започва да работи по тях. Вече са готови четири песни, две от които са в грамофоните на меломаните и в ефира на Джаз ФМ.

Музиката е един от осмислящите живота на Костантин Кацарски елементи, другият е семейството му. Щастието, което той ни дава, идва от любовта му към тях: „На първо място е семейството и най-вече – синът ми, който, когато и да се прибера, в каквото и настроение да съм, в момента, в който го видя, нещата стават съвсем други. Иначе – любовта към музиката е толкова силна, че не ми дава и ден покой да не седна и да не поработя по някакъв трак, по идеи или просто да свиря за удоволствие.“

Дата на издаване: 23 октомври 2020 г.

Дизайн на обложката: Ивана Боянова. Фотография: Иво Михайлов.

  • Интервюто  с Константин Кацарски можете да чуете чрез бутона „Аудио“.