Higher на Патриша Барбър разкрива хармоническата еволюция в песенното изкуство

Higher на Патриша Барбър разкрива хармоническата еволюция в песенното изкуство

Една от най-изтънчените и интелигентни американски джаз певици и пианистки - Патриша Барбър, озаглави новия си албум Higher на едноименната песен, посветена на майка й. Барбър е сред най-дръзките експериментатори и композитори на съвременната джаз сцена. Един ярък неин албум Mithologies от 2006 г. открива дълбокия й и неочакван свят на артист, който търси връзки в привидно несъвместими пространства. В него тя създава музика за песни, разказващи истории, вдъхновени от древногръцката митология – по-специално от „Метаморфози“ на Овидий.

В Higher тя си поставя друго предизвикателство – да покаже, че и в джаза може да има кратки песни, подобни на класическите, писани някога от Шуман и Шуберт. В предисторията на проекта – тя сътворява цикъла Angels, Birds and I, който да бъде изпълняван от джаз и класически музиканти и певци. За първото му мащабно представяне през 2015 г. Патриша Барбър кани великолепната оперна звезда Рене Флеминг. След успеха им от интерпретациите на живо Барбър решава да ги запише и така се стига до настоящата продукция Higher.

Песните в този умен и красив албум са белязани от класическата музика, но не отричат традицията на американската джаз музика. Най-голямото постижение в тези записи е, че с лекота разкриват хармоническата еволюция в песенното изкуство. Така се е получил съвременен джаз албум, но класически ориентиран. За това допринасят и обичайните за триото на Патриша Барбър музиканти. Това са басистът Патрик Мълкей и барабанистът Джон Дейтмайър.

Дата на издаване: 15 март 2019 г.