Грегъри Портър в All Rise – автентичен и въздействащ издълбоко

Грегъри Портър в All Rise – автентичен и въздействащ издълбоко

Грегъри Портър издаде нов албум All Rise и за радост на всички ценители на първокласния вокален джаз той вече се появи на пазара и в онлайн платформите за музика. Това е шестият поред студиен проект на певеца и с него той продължава дълбоко да ни трогва, изпявайки душата си. Всеизвестно е, че в музиката му се преплитат джаз, соул, госпъл и аренби, а в някои песни от новата му продукция ще разпознаем съвсем откровени препратки към естетиката на XX век, както и детайли от стилистиката на Нина Симон и Рей Чарлз. През неговия глас вече имаме нов сублиматор на тази естетика - автентичен и въздействащ издълбоко.

Грегъри Портър е един от най-продаваните джаз/соул вокалисти в момента - със своите над 3 милиона продадени албуми той се нарежда сред най-влиятелните певци в съвременната музика, производна на джаза. С новия си албум All Rise той се завръща към любимата си песенна стилистика, присъща за традицията на джаз и соул музиката на XX век. Самият той е автор на оригиналния песенен материал, където джаз, соул, аренби и госпъл се преплитат. В текстовете си Грегъри изпява своята собствена житейска философия, с която мнозина от почитателите му се припознават.

Продуцент на албума е Трой Милър, прочут с работата си с Лора Мвула и с Джейми Калъм. Новите му записи разкриват растежа на Портър и във вокален, и в чисто екзистенциален план. Според него личната му еволюция се изразява в това, че музиката му е много по-емпатична, по-емоционална, интимна и заедно с това универсална.

След като през 2017 г. Грегъри Портър реализира своя албум, посветен на Нат Кинг Коул - Nat King Cole And Me, Портър вече знае две неща: че следващият му албум ще бъде записан с оркестър и че музиката е лечебна. Последният му албум All Rise е реализиран в духа на тези две негови открития. Самият той признава, че в някои моменти се прокрадва малък бунт поради неизбежния факт, че дори и през музика процесът за лекуване на душата е болезнен.

Съкровените му и пълни с душа песни са плод не само на великолепния му глас, но и на таланта му, който го доведе до престижната „Грами“ награда през 2013 година за албума му за Blue Note Records - Liquid Spirit, както и за Take Me To The Alley от 2017 г.

Дата на издаване: 28 август 2020 г. от Blue Note Records