Грегъри Портър е проповедник на любовта и доброто в Take Me to the Alley

Грегъри Портър е проповедник на любовта и доброто в Take Me to the Alley

Когато Уинтън Марсалис чува за първи път изпълненията на Грегъри Портър, възкликва: „Това е фантастичен млад певец!“ Днес целият свят знае това, защото от мнозина той е считан за един от най-чувствените съвременни джаз певци. Преди две години с Liquid Spirit спечели „Грами“ за най-добър джаз вокален албум. След този голям успех на 6 май тази година е официалната премиера на дългоочаквания му нов проект Take Me to the Allеy, отново реализиран от звукозаписната компания Blue Note, известна с пионерския си дух.

Това е вълнуващ и вдъхновен албум, а във фокуса на творчеството на Грегъри Портър си остават неизменно чувствата, дълбочината и автентичността на изпълнението. В музиката му се преплитат елементи на джаз, блус, поп, соул, госпъл. Невъзможно е да се дефинира жанрът, в който той пее, но стилът му вече се разпознава с категоричност. Неуморен, многолик и експлозивен като артист, Грегъри Портър е и много продуктивен. Между двата албума, за по-малко от две години, срещнахме името му като гост-артист в много разнообразни и различни проекти.

В новия си албум Грегъри Портър отново изпява душата си и дълбоко ни трогва. По повод песента си Holding On, избрана за пилотен сингъл, той споделя, че я записал точно така, както би искал. По този начин той показва, че „тази песен е песен“ и текстът и неговите послания пробиват, независимо какъв е аранжиментът. Другият избран сингъл е песента Don’t Lose Your Steam, която пък е посветена на 3-годишния му син. Всички песни в албума правят впечатление с нестандартното си музициране и с изумително топлия, красив и мощен глас на Грегъри Портър. Интерпретациите му звучат категорично и безкомпромисно, едновременно с това са докоснати от безвремието на стиловете, вдъхновили Портър. Той признава, че се учил много от Нат Кинг Коул, Джо Уилямс и Дони Хатауей, както и от пасторите в църквата, в която е пеел.

Грегъри Портър е проповедник на любовта и доброто и в най-новата си продукция, която посвещава на майка си и поднася на своите почитатели точно на нейния рожден ден – 6 май.

Дата на издаване: 6 май 2016 г. от Blue Note

  • Записи от Take Me to the Alley на Грегъри Портър слушаме в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и Singin’ & Swingin’.