Greenfields: Бари Гиб пресъздава вечните песни на Bee Gees в дуети с партньори от любимата кънтри музика

Greenfields: Бари Гиб пресъздава вечните песни на Bee Gees в дуети с партньори от любимата кънтри музика

Незабравими са песните на Bee Gees, обичани от всички поколения меломани от края на 60-те насам. Над половин век по-късно единственият жив член на триото Бари Гиб претворява някои от стандартите сред тях с дуетни партньори и в кънтри стилистика в албума Greenfields. Обложката идва с предвкусване на хубавото преживяване и с обещание за още: The Gibbs Brothers’ Songbook, Vol. 1. Това е трети студиен албум на Бари Гиб и първи изцяло с дуети. Така продължава пътят на 74-годишния сега култов музикант, оставил следа като член на Bee Gees - единствената група с шест поредни авторски хита под номер едно в класациите, влиятелен продуцент и автор на песни за вокалисти като Барбра Страйсенд и Дион Уорик.

„За мен е мисия да давам нов живот и да поднасям на нова публика песните, които направих с братята си. Не става въпрос за мен, нито за Bee Gees. Говоря за песните и за това колко са специални те за мен. Искам хората да продължат да ги помнят. И този албум бе начин това да стане.“ – казва за Greenfields Бари Гиб.

С хармониите, които тримата братя Бари, Робин и Морис изпяват, тяхната красива музика става любима и остава вечна. Съчетанието на гласовете им е многозвучно и многопластово, изведено до райски висини от фалцета на Бари Гиб. То е така съвършено в оригиналите, че изглежда невероятно да бъде заместено от каквото и да е друго и да запази своята първоначална сила. Досега тези песни звучаха като отпечатали се във времето, въпреки множеството кавърверсии, а ето че Бари Гиб по находчив начин им даде нов живот, влагайки в тях всичко, което първообразите носят – хармоничност, взаимност, своя глас, който винаги създава усещане за въздигане чрез единението, уважение, любов към песента. В новите записи единствено отсъства младежкият устрем, който тук е представен от своя резултат – зрялост и удовлетворение от постигнатото.

В Greenfields поп, рок и диско стилистиката на Bee Gees е пренесена на територията на кънтри музиката. Това е любимият жанр на Бари, на който, останал сам и получил този отговор на въпроса „Коя е моята страст?“, сега може изцяло да се посвети. „В нашите песни винаги се е промъквала нишката на кънтри музиката. Сигурен съм, че и на Робин, и на Морис албумът щеше да им хареса, на всеки по различни причини.“ – посочва той уникалността на музикалните възприятия на всеки един от артистите.

Бари Гиб описва кънтри музиката като „моето блаженство“. Албумът е доминиран от характерния звук на китарата и пианото, а оркестрациите присъстват съвсем дискретно, добавят изразителност без да са основен носител. „В момента, в който пристъпихме през прага на студията на RCA в Нешвил, където своята магия са сътворили Елвис, Уили, Рой и „Евърли брадърс“, албумът заживя свой живот. Не мога да изразя цялата си благодарност за възможността да работя с Дейв и всички артисти, които се включиха.“ – казва Бари Гиб за продуцента и гост участниците. Той с любов ги определя като приятели и за казва, че винаги е мечтаел да работи с тях: „Избрах хората, на които най-много се възхищавам.“

Всички те са големи имена в кънтри и блуграс средите. Сред по-известните в целия свят са днешните суперзвезди Кийт Ърбан и Алисън Краус, изпълнители от по-предишно поколение, като Шерил Кроу, и легенди от ранга на Доли Партън и Оливия Нютън Джон. В техните изпълнения чуваме уважението към музиката на Bee Gees, прераснало в желание пълноценно да я претвориш – не да я подчиниш, не да я направиш своя, а, възхитен, да я облееш в светлина. Те споделят уважението на Бари Гиб към песента: „Не само чуваш, но и виждаш песента. Тя е образ и визия. Една прекрасна песен не е нищо, ако не е записана прекрасно. За това няма формули. Исках песните в албума да изразяват чувства, да излъчват светлина, да създават цветове. Обичам тези песни, знам ги от 35 – 40 години.“

Единственият начин силната емоционална връзка на Бари Гиб с песните и с любимия му жанр да не попречи на успешната реализация на албума, е той да повери проекта на продуцент, на когото има пълно доверие и в чието лице намира съидейник. Така избира за ръководител Дейв Коб, с чиято музика го запознава синът му чрез песен на Крис Стейпълтън. Бари Гиб е щастлив, че е открил музикант, споделящ неговия подход към музиката – с акустичен, натурален звук, без програмиране и електроника. А върху нагласата на Коб следа е оставила именно ранната музика на формацията на тримата братя: „За мен бе чест да работя с един от моите герои. Първият албум на Bee Gees e основополагащ и бе невероятно да съм в студиото с гениалния музикант. Той е един от най-великите на всички времена.“ – с възторг и признателност говори Дейв Коб за Бари Гиб. „Жива легенда, която сбъдна мечтата ми.“ – така вокалистът и автор определя продуцента.

Отправна точка е навлизането на Бари Гиб на територията на кънтри музиката. Неочаквано за него Дейв приема да е продуцент на негов албум. „Той дойде при мен в Маями и слушахме песни, които никога не са записвани и може да му харесат. Нямах идеята за дуети, а се надявах някоя от кънтри звездите просто да изпее една от нашите песни. Виждах се най-много в ролята на гостуващ изпълнител, просто да се обаждам тук-там. Но Дейв ме извика.“

Почти всички песни вокалистът записва в студиото на живо заедно с партньорите, като ги разработва с тях, споделя и слуша музикални идеи в уютна студийна атмосфера на приглушена светлина и простор за духа. Изключенията са две – с Бранди Карлайл не успяват да синхронизират графиците си, а Миранда Ламбърт държи да е сама. Много ярки са спомените му с хора, с които е работил преди десетилетия. Почти 40 години Бари Гиб не се е срещал с Доли Партън. Един от големите хитове на 1983 г. е написаната от Bee Gees за дуета на Кени Роджърс с нея Islands in the Stream. „Тя ми каза, че в момента е точно там, където е изпяла I Will Always Love You и Jolene. Това е невероятно!" – удивен е Бари Гиб. Във филмовата класика от 1978 г. „Брилянтин“ с Оливия Нютън Джон едноименната песен е написана от Бари Гиб и е изпълнена от Франки Вали. „Тя закова още първия тон. От доста време не е влизала в студиото, отдалечила се е от звукозаписната дейност, но бе така развълнувана отново да пее.“ – описва миговете с Оливия Нютън Джон Бари Гиб.

Повечето песни в Greenfields са от класическия репертоар на Bee Gees, но има и три интересни изключения. Rest Your Love on Me е Б страна на сингъла Too Much Heaven. Words of a Fool е по нереализирано в песен демо на Бари Гиб от 1986 г., това е единствената песен, която не е част от наследството на Bee Gees. Butterfly е от годините преди славата, когато музикантите работят в Австралия: „Споням си как я записахме през 1966 г. Много я обичахме, а никой не я чу. Сега е истинско вълшебство да я дам отново на света.“ Именно началото на тази песен дава заглавието на албума. А той ознаменува началото на поредица, за която мечтаем заедно с Бари Гиб и продуцента Дейв Коб. Сериозната значимост на Greenfields, огромният интерес към албума и ласкавите отзиви за него би трябвало да насърчат издателската компания да реализира идеята. Списание Variety директно си пожелава и втора, и трета част.

Бари Гиб: „Отне ми много години да превърна този албум в реалност. Мисля, че ще остане с вас завинаги. За мен ще е така.“

Дата на издаване: 8 януари 2021 г. от Capitol/EMI