Гоним любовта и тя все не ни застига. Complicated Relationship на Гери Турийска свързва сърце и душа. Аранжиментите са на Вили Стоянов

Гоним любовта и тя все не ни застига. Complicated Relationship на Гери Турийска свързва сърце и душа. Аранжиментите са на Вили Стоянов

Албумът е с премиера на 7 ноември от 19 ч. в Sofia Live Club

В музиката от албума на Гери Турийска Complicated Relationship чуваме как сърцето тупти и иска своето Когато го чуем – какво ще разберем? Какво иска то, за какво копнее, какво ни казва, към какво ни води със своя постоянен ритъм, за какво ни зове? „Опитвам се да настигам сърцето си, някой ден със сигурност ще сме в синхрон. Нашите взаимоотношения са по-скоро обмен на интересни, странни, необясними емоции, с които трябва да се нагласи мисълта, за да функционираме като едно цяло сърцето и ума ми. Това е една голяма игра на чувства. Много е важно да поддържаме гласа на сърцето в себе си, защото то ни разкрива всички най-важни истини и най-интересни пътища.“ – сподели Гери Турийска в интервю по Jazz FM.

От сърцето извира нашата доброта. За автора на аранжиментите Вили Стоянов то се олицетворява от самата Гери Турийска: „Моят подход определено е свързан с преоткриването на Гери Турийски – разкошна, феноменална дама.“ Двамата се познават отдавна и още преди много години той забелязва блясъка в очите й, когато говори за музика. „Тя доказано може да те накара да се забавляваш неистово денонощия наред, знае всички начини хората да се чувстват добре, да те разсмее в най-драматичната ситуация и същевременно да разпилееш цялата си душа из стаята, да й покажеш къде е счупено, а тя с фино, обично лепило да залепи всичките части и като си тръгнеш да си окрилен и много по-чувстващ себе си. Това е една от особените способности на големите сърца.“ – разказва обичта Вили Стоянов.

Той получава демо на изпетите от нея песни за албума. Тя му дава пълна свобода в аранжирането. И музиката тупти, пулсира, живее. А любовта… Постоянно я гоним и тя все не си застига. И не можем да разберем защо. Дали не влагаме твърде много страст в неправилна форма? Дали да не е преследване, а отваряне и откриване? Отношенията със сърцето трябва да са прости и гладки. „Целият албум е за това как да се успокоим и да не напъваме толкова много, защото сами си създаваме повечето проблеми. Пренавити сме сякаш. Такова е времето – бързо, постоянно нещо мислим и усложняваме стиуациите.“ – забелязва Гери Турийска. И ето, песента Stress Eating приятелски ни казва – ок е да похапнеш. Това е животът като удоволствие. А ние сме пристрастени към това да живеем с проблеми, да се борим с тях и да се жалваме от тях, вместо просто да се радваме на живота, вместо да посегнем към шоколадчето, което той ни подава. Затова като бонбон и удоволствие описва албума и концерта за премиерата му Гери Турийска. Събитието е на 7 ноември от 19 ч. в Sofia Live Club. Албумът ще излезе на винил в оформление Боби Крумов, ще бъде публикуван и в дигиталните платформи.

В албума музиката не е съпровод на изпятото, а е собствен глас. Вили има неограничените възможности, пълната свобода. Как в тази необят намира посока? „На мен много ми харесва, че начинът, по който Гери пише текстове и си ги представя като мелодии, е много точно тя. При нея всичко е непринудено. По най-елегантния начин ти казва най-точната истина, без да засегне нито един от комплексите ти. Разкошен характер, който ти позволява всичко. Затова си позволих в музиката да подходя по най-открития начин – да реагирам точно както се чувствам, когато го чуя като мелодия.“ Много от инструменталиста е в аранжора и тромбонът е втори глас в песните. „Определено е диалог. Тромбонът нарочно е поставен във всичките композиции много сериозно. Много мислех дали да не е с по-голям брас бенд, дали да няма повече инструменти, но реших, че това е един от начините да остане максимално интимно.“ – посочва Вили Стоянов. Записите са направени с него на тромбона, Милен Кукошаров на пианото, Росен Ватев на ударните и Веселин Веселинов – Еко на контрабаса.

В петък Вили Стоянов открива джемсешъните на Plovdiv Jazz Fest от 23 ч. в Bee Bop Café заедно с Милен Кукошаров, Даниеле Феббо и Атанас Попов. За събитие неотдавна той разписва 13 композиции на своя дядо Йосиф Цанков, а 5 или 6 ще поставят началото на музикалната вечер на 4 ноември. След което ще открият джемсешъна.

Ключови думи: