Глен Дейвид Андрюз живее втори живот – изразява благодарност към Бога и уважение към Ню Орлиънс в госпъл албума си Redemption

Глен Дейвид Андрюз живее втори живот – изразява благодарност към Бога и уважение към Ню Орлиънс в госпъл албума си Redemption

„Този албум е за завръщането ми от света на живите мъртви” – така американският вокалист и тромбонист Глен Дейвид Андрюз описва новия си албум Redemption. „Събудих се от кошмар, целият облян в студена пот. Този кошмар бе животът ми. Осъзнах, че ми е дадена възможността да променя живота си, че мога да си простя. Бях докоснат от Бог.”

Такъв – силен, вярващ и добър, чуваме Глен Дейвид Андрюз в дебютния му студиен албум Redepmtion. Той съдържа и още едно посвещение – към родния град Ню Орлиънс, чиято музика е част от него буквално още преди да се е родил. Музикантът идва на този свят в една от най-старите афроамерикански общности в Съединените щати – квартала Треме, ден след като родоначалникът на модерната музика на Ню Орлиънс – тромбонистът Антъни Tuba Fats Лейсън, насочва своя инструмент към корема на майка му. Затова е и съвсем естествено, че още от дете Глен Дейвид Андрюз започва да свири на тромбон, а скоро се обрича на музиката заедно с брат си Дерик Теб от Rebirth Brass Band и братовчед си Трой „Тромбоун Шорти”.

В Redemption Глен Дейвид Андрюз влага не само музикалното си майсторство, но и цялото си сърце. Всяка песен е изповед за щастието от новото начало, благодарност за тази втора възможност в живота, която ще бъде пълноценно използвана. Затова повечето от композициите са оригинални, но са и подкрепени от силни препратки към миналото. Две са ключовите песни, които спояват връзката с традициите. Виртуалният дует с Махалия Джаксън в Didin’t It Rain (гласът й е семплиран от прочутото й изпълнение от 1954 г.) изразява възторга от възможността да преживееш страданието чрез радостта от обещаното спасение. Something to Believe In на Къртис Мейфийлд поставя финала на Redemption с чувството, че напред можем да продължим уверено само със силна вяра.

Атмосферата на Redemption е въздействаща и заради споделените от музикантите чувства на взаимност в любовта към музиката и живота. Партньори на Глен Дейвид Андрюз са синът на Арън Невил – Айвън Невил, победителят през 2012 г. на международния конкурс „Телониъс Мънк” Джеймисън Рос, роденият в Швеция популярен ритъм енд блус изпълнител Андерс Осборн, когото определят като „Бог на китарата”, блус музикантът Бен Елман. Неслучайно албумът е записан в студио в сграда, навремето приютила храм – това усилва усещането за връзка с божественото и извисеното. Redemption идва и със специално обръщение към своя слушател: „Нахранете гладната си душа”, приканва текст на обложката. Там Тромбоун Шорти споделя своите усещания за албума: „Невероятно вълнуващ. Истински, истинен, честен.”

Дата на издаване: 29 април 2014 г. от Louisiana Red Hot Records

  • Redemption на Глен Дейвид Андрюз звучи премиерно по Джаз ФМ днес в предаванията „Джаз ден” и „Следобедни импровизации” и е акцент на All-Time Jazz Masters.