Героични истории, легенди за любов и привързаност към общността в „Джаз и традиции“ на Нина Николина

Героични истории, легенди за любов и привързаност към общността в „Джаз и традиции“ на Нина Николина

Знанието, подкрепата и всеотдайността са в основата на нашия принос към общия градеж. Това е посланието на песните в новия записан на живо албум „Джаз и традиции“ на Нина Николина, така звучат те в изпълненията още на инструменталистите Ясен Велчев, Калин Вельов и Мартин Ташев и вокалистката Таня Първанова. Само спокойствието на сигурността в тези три елемента ни дава силата да се реализираме в настоящето с отговорността си към бъдещето.

Албумът „Джаз и традиции“ идва с яснота за идентичността. Народните песни синтезират дългогодишния колективен опит, а пълноценната им интерпретация е възможна само със сериозното музикално образование, което всички членове на състава имат. Седемте песни прославят защитниците на общността, подчертават значението на нейните стожери и възхваляват любовта – само всички те заедно продължават живота. Музикантите са с класическо образование, което им позволява да поднесат материала с извеждане на неговата основа, с развитието в съвремието и с пъстротата на целия богат свят. До сърцето на Нина Николина народната музика прави близка майка й, която е фоклорист. С всяка песен тя предава към публиката любовта, за да триумфира щастието: „Тази любов е закърмена още от семейната среда. Майка ми е фоклорист и от нея получих това вдъхновение и разбиране за музиката. Стартът на музикалното ми образование не беше с фоклора, който малко по-късно се завърна в живота ми. Но пък училището зададе да обичам класическата музика и звука на класическите инструменти. В този проект има много от тях, а всеки от музикантите, с които заедно направихме аранжиментите, е много добре образован в своята сфера. След това ги „заразих“ с това да им бъде интересен фолклорът. Вече имаме много концерти и съпреживяваме фолклора, все по-често го свирим, усещам как на самите тях им е интересно всеки път. През техните очи виждам че всеки дава много. Тази любов от сцената я предаваме към публиката и когато тя я върне към нас – наричам го щастие!“

Просторни кийборди, динамични перкусии и стремителен тромпет в дълбочината на гласа – Ясен Велчев, Калин Вельов и Мартин Ташев, заедно с вокалистката Таня Първанова от Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ са мечтаната от Нина Николина формация. Нейните любими моменти с Ясен Велчев са, когато той преминава и през класическата музика, а особено радостна я прави умението му „да се смее“ със своя инструмент. Джембето и другите традиционни за различни народи перкусии, които Калин Вельов използва, привнасят в звучността различни култури. Мартин Ташев е с двоен талант и богат на възможности – и като тромпетист, и като вокалист, като преминава през Азия и Африка, импровизира с марокански и фламенко мотиви. Таня Първанова е рядък глас – алт. На концертите двете с Нина Николина поднасят чисто фолклорни акапелни изпълнения – като импровизации и различна палитра в музикалния изказ те носят автентичност на проекта.

В близостта с тези музиканти Нина Николина за първи път решава да поднесе нова версия на „Ти“. Както обичайно става на техните репетиции – програмата непрекъснато се променя и развива и в този процес възниква идеята за аранжимент на хита, който да звучи като саундтрак на холивудските филми, ползващи нашите народни песни. „Виждам, че се харесва и това ми носи спокойствие.“ – Нина Николина ясно разчита реакцията на слушателите. Тя се чувства уверена и заради образованието, и заради убедеността, че това, което прави, е хубаво: „Участвала съм в много проекти и в най-различни експерименти, но тази среда ми е най-любима като музика и като интерес как се случват нещата.“

В репертоара е една от песните с легендата за тримата братя-майстори, които през деня строят мост, а през нощта водата го разрушава. За да устои, те вграждат в него сянката на невеста. В концерта звучи песента „Майстор Манол“, а в студиото на Джаз ФМ Нина Николина отваря сборници на Николай Кауфман и Тодор Тодоров и на Коста Църнушанов, за да разсъждаваме върху още два разказа на това предание в песни от Македония и от родопския край. Във втората в моста вграждат самата невеста, а в основите му тя застава, посягайки към хвърлен в реката пръстен. Тя моли майсторите да я заградят от дясната страна и всеки ден да й носят рожбата, за да я кърми. Светлината гради, мракът унищожава, а трудностите в живота преодоляваме, когато поставим в основата му любовта, всеотдайността, грижата и службата на общността – всичко това – от сърце. Една от любовните песни в албума е „Гюл девойка“. Тя е в размер на 13/16, а героинята в нея си втрива гюл в лицето, за да изкуши младия, и пелин, за да прокуди възрастния обожател. За Нина Николина е любимо занимание да чете сборниците и тя пожелава все повече хора да се обръщат към този извор на мъдрост.

Албумът „Джаз и традиции“ на Нина Николина е с песни, записани на живо в „София лайв клуб“ по време на два концерта – на 9 февруари и 29 март 2019 г. Официалната му премиера ще бъде в Руския дом на „Фридрихщрасе“ в Берлин тази вечер, а след това музикантите ще са на сцената на „Пълдин етно фест“ на 6 юли в Античния театър в Пловдив.

Дата на издаване: 20 май 2019 г. Продуцент: Николина Попова

  • Чрез бутона „Аудио“ или тук можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Нина Николина в предаването „Джаз ден“ на 20 май.
  • Албума „Джаз и традиции“ слушаме в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ в събота от 19 ч.