Георги Петров квартет с Арнау Гарофе, Димитър Карамфилов и Емил Тасев дебютира с The Pathfinder

Георги Петров квартет с Арнау Гарофе, Димитър Карамфилов и Емил Тасев дебютира с The Pathfinder

Албумът повече от година е в дигиталните платформи и сега излиза на диск

The Pathfinder е дебютният албум на квартета на пианиста Георги Петров. Във формацията са Арнау Гарофе – саксофон, Димитър Карамфилов – контрабас, и Емил Тасев – барабани. Всички композиции са на Георги Петров. Той свири на пиано от петгодишен, насърчен от майка си. След това е студент на проф. Юлия Ценова и пренася в музиката си нейния модернистичен подход: „Концепцията ми за композиране е хармонични прогресии, които почти винаги свършват в тоналност, различна от тази, с която започва пиесата. Така ми е интересно.“ – описва музиката си Георги Петров в студиото на Джаз ФМ. Той добавя, че от всички пиеси в албума само Naif е в песенна форма.

Едноименната пиеса The Pathfinder е една от първите му композици. Пише я през 1998 г., вдъхновен от интересен филм. В него в първобитно общество влюбени момък и девойка са поведени към планина от предводител – the pathfinder. Впечатлен от филма, той нарича пиесата на него. Произведенията в албума са писани в различни периоди, като няколко са от последните години. Две от тях са вдъхновени от съпругата му. Отправна точка към едната е тоналност, която тя задава в отговор на негов въпрос.

Тримата с Димитър Карамфилов и Емил Тасев се познават от Музикалната акадамия и свирят заедно от над 20 години. Още навремето по идея на Георги Петров създават собственото Progressions Trio, с което свирят предимно авторска музика. С Арнау се запознават на джемсешън, но Георги вече го е слушал в много проекти. „Изключително ми харесва енергията, с която свири. Той дава абсолютно всичко от себе си. Това ме привлече емоционално.“ – посочва той. Повечето пиеси са свирени от дълго време, обмислени са, преминават и през музикалния поглед на колегите. Георги Петров се вдъхновява от свиренето заедно: „С годините се научихме много да се слушаме. Когато някой направи нещо, а другият го повтори, това дава увереност, че се слушаме. Когато имаме забележки един към друг, си ги казваме открито, защото сме и приятели.“ Така пиесите добиват завършения вид, в който ги чуваме в албума.

Да ги запишат го подтиква Арнау Гарофе: „На всяко свирене той ми повтаряше, че тази музика трябва да бъде издадена, да види бял свят. Аз смятах същото, но като че ли нямах куража да изляза и да я запиша. Но като получавах такава подкрепа от него, и то – буквално ми го натякваше всеки път като се видим, просто се съгласих с него.“ Записите са организирани в рамките на няколко месеца и на 5 и 6 октомври 2019 г. квартетът е във Four for Music при Пламен Пенчев. „Записите се получиха много спонтанно. Не очаквах, че ще стане толкова леко. Определено нямаше напрежение.“ – разказва Георги Петров. Албума смесва Сашо Леков в студиото си в Пловдив.

През миналия май The Pathfinder излезе в дигиталните платформи, а вече е и на диск. Премиерата ще е с концерт в „София лайв клуб“ на 28 октомври. Вратите отварят в 19 ч., концертът започва в 20 ч. Георги Петров ще разкаже повече в „За албумите от техните създатели“ по Джаз ФМ в сряда от 19 ч. с повторение в събота от 14 ч.

Завършването на албума отваря нови пространства: „Това определено ми помогна да търся още в музиката и да пиша нови композиции. Композирането е свързано с вътрешно чувство, с вдъхновение, което те натиска да седнеш на пианото и да отделиш няколко часа, през които да правиш само това.“ Тогава Георги Петров търси музиката или тя се излива. „Ако успея да събера между 4 и 8 такта в хармонична прогресия, мога да напиша една пиеса. Началото е важно – да съм тръгнал правилно според моите усещания. Ако ме води хармонията, ще дойде и мелодията. По-рядко става обратното – първо да възникне мелодията. Но когато това се случи, става много хубаво!“ – завършваме разговора с Георги Петров в студиото.

Интервюто можете да чуете в плейъра под основната снимка.

Ключови думи: