Генератори на любов и красота: Bluba Lu надскачат себе си с девети албум – „Безкрай“

Генератори на любов и красота: Bluba Lu надскачат себе си с девети албум – „Безкрай“

Тяхната музика те обвива в капсула на любов, красота, спокойствие, съзерцание и добро настроение. Когато обвивката се разтвори, всички те остават твоя защитна среда. Култовата група Bluba Lu продължава да ни води на музикални пътешествия със своя нов, девети албум „Безкрай“. „Минахме през много етапи. Всеки един албум е изключително различен от предходния, човек никога не знае какво точно да очаква от нас. Мисля, че сега отново правим скок в друго измерение – към Безкрая. Но албумът носи онази наша нотка, която през годините успяхме да създадем – на носталгия, на обширни и просторни пространства, за които мечтаем. Това е като да се качиш в планината и да се порееш сред облаците.“ – описа „Безкрай“ единият от двамата членове на групата Константин Кацарски.

Заедно с Димитър Паскалев те създават новата си музика в необичайна за работа среда, в която ограниченията заради пандемията ги мести от студиото към дома и отново към студиото. Особено в тревожни времена, музиката на Bluba Lu може да ни постави фокус, в който да насочим своя поглед. Косьо и Митко са генераратори на любов и красота – дефицитни, нужни, създадени от тях в 20-годишното приятелство помежду им. „Виждаме се всекидневно, водим дълги разговори за вълнуващите ни неща и от тях се ражда албумът. После избистряме концепцията и се впускаме в работа в студиото. Може би това е свързващото между нас в музиката и като хора. Творбите ни са отражение на нас самите, показват как се чувстваме и как изглеждаме в този момент.“ – описва творческия процес Константин Кацарски. В „Безкрай“ участват още приятели, които той с уважение определя като велики български артисти. Димитър Льолев свири на саксофон, а Мартин Ташев – на тромпет, вокалите са изпети от Кръстина Кокорска – Криста, а в някои пиеси е включен и оркестър „от може би най-добрите музиканти в момента“.

Няколко пиеси в „Безкрай“ са изведени в класически подход, но повечето изненадват с неочаквани ходове в развитието си. Такива творби, които нарича шедьоври, Косьо слуша от години и до днес. „В самите себе си те преживяват много моменти на избухване, спадове, реене. И в този наш албум стремежът ни беше да няма стандартен подход към пиесата, точно определени схеми, а просто да следваме мелодията, да следваме акордова прогресия. В мелодията има много различни случки – тя тръгва от едно място, преминава през много неща, за да стигне до края.“

Тези мигове на внезапна промяна звучат като озарение, отварящо нови хоризонти. И тогава крачката напред е голяма. Каквато с всеки свой албум правят Bluba Lu. „Ако нещо сме постигнали през годините, това е всеки път, с всеки албум, да надскачаме себе си. Да се изненадваме, да се провокираме и да вървим напред. И приятелството между нас двамата с Митко.“ – определя непреходното в Bluba Lu Константин Кацарски.

  • Дата на издаване: 27 ноември 2020 г. от Bluba Lu

„Безкрай“ можете да откриете в Bandcamp, заедно с пълната дискография на групата. Албумът излиза и в ексклузивни издания на диск и плоча.