Фреди Коул посвещава новия си албум He Was The King на своя прочут брат Нат Кинг Коул

Фреди Коул посвещава новия си албум He Was The King на своя прочут брат Нат Кинг Коул

След като преди време Фреди Коул, по-малък брат на Нат Кинг Коул, изпя една песен, в която казваше „моят брат правеше пари, а аз пеех блус”, се появи най-новият му албум. He Was The King е посветен на легендарния Нат.

Фреди решава да посвети новите си записи на брат си, защото през 2015 г. се навършиха 50 години от смъртта на Нат Кинг Коул. А от друга страна, когато му задават въпроса защо едва сега записва трибют, Фреди Коул отговаря: „Защото почувствах, че времето е назряло за това.”

Първото нещо, което прави силно впечатление в албума He Was The King е, че Фреди и неговите музиканти сериозно и задълбочено са изучили огромния репертоар на Краля. Фреди е избрал да изпее разнообразни песни - от джаз стандарти до вълнуващи балади. Той претворява песни на своя брат от различни периоди - от ранния му джаз период през по-зрелите му години и включва интерпретации на един от най-големите му хитове - Sweet Lorraine, от времето, в което песните му са били водещи в американските класации.

Силно впечатление сред инструменталистите в албума прави тенорсаксофонистът Хюстън Пърсън. Но, разбира се, най-впечатляващ е гласът на Фреди Коул. Не може да се отрече, че приликата в тембрите и гласовете на двамата братя е ясно осезаема. И двамата пеят елегантно, с финес и с чувство за суинг. Но вокалният стил на Фреди Коул е различен, с колоритна певческа фраза и перфектна артикулация. Днес той е 84-годишен, а гласът му звучи още по-интересно: по-опушено, по-дрезгаво и по-джазово. Поради огромната му музикалност той е сред най-уважаваните американски джаз интерпретатори.

Дата на издаване: 18 март 2016 г. от HighNote