Фолклор, пресъздаден с джаз и с бийтбокс, с любов: „Бела съм, бела, юначе“ анонсира новия албум на „Спектрум“ Singerprints

Фолклор, пресъздаден с джаз и с бийтбокс, с любов: „Бела съм, бела, юначе“ анонсира новия албум на „Спектрум“ Singerprints

Като празник на принадлежността, на мъдростта на общността, която защитава и ни помага да устоим, на любовта, която ни продължава, поднасят „Спектрум“ първата песен от предстоящия си албум Singerprints „Бела съм, бела, юначе“. „Стремежът да съберем в предстоящия албум различни начини на интерпретация на българския фолклор, пречупени през нашия поглед, бе една от причините да се обърнем към тези класики, към тези най-популярни теми, които въздействат и които хората обичат. От друга страна се опитваме да разказваме все повече истории. Тази песен е интересна като мелодия, предоставя чисто музикантски възможности за разгръщане, но също така е интересна и легендата, която носи нейният текст.“ – мотивира избора на групата Константин Бейков.

Всички обичаме „Бела съм, бела, юначе“, но знаем ли легендата, която тя разказва? „Спектрум“ ни въвеждат в магичността на песента и закодираното в нея послание в текст в началото на видеото към нея. Необходимо е да натиснем бутона „Пауза“, за да прочетем – това е и символично спиране на течението на рутината, за да се отпечата в нас истината за любовта, която от пръв поглед се разпознава. „Това е история за истинската любов, за това как срещата между двама души е съдбоносна.“ – определя Константин Бейков важното, което пренася във времето „Бела съм, бела, юначе“. Следват приказни кадри от България – Родината ни, която обичаме и обикваме още повече всеки ден чрез красотата й и вълшебствата, които пази. С които ни пази.

Предложението фолклорната традиция да е в основата на втория албум на групата е на Янко Янков, който е автор на аранжимента на пилотния сингъл. „Той е с корени в Чепеларе, от него идват повечето идеи за Singerprints.“ – разказа ни Константин Бейков. Дебютният албум на „Спектрум“ „Пресечна точка“ също ни събра в момента на поемане на щафетата от ново поколение с обещание за отговорно продължение. Обета те дават от наше име, тъй като групата е емблема на идеята за общност. На тази основа в новия албум на „Спектрум“ чувството за национална принадлежност и родолюбието излизат на преден план. Неслучайно новата си песен те ни представиха навръх националния празник. „Със Singerprints търсим различни физиономии на българския фолклор, които преминават през призмата на „Спектрум“. Ние не сме народни музиканти, но страшно се вдъхновяваме от фолклора.“ – описва основата Константин Бейков.

„Бела съм, бела, юначе“ започва с отглас от миналото и се развива с пулсациите на съвремието. „Спектрум“ разгарят в пламък днес жаравата на мъдростта, завещана ни от предците. „Разказваме истории по достъпен и осъвременен начин. Чисто музикантски се опитваме да съберем различните краища на света.“ – продължава да разкрива детайли за предстоящия албум Константин Бейков. По-късно този месец очакваме песен с повече джаз, с импровизации и груув, и още една „с интересна хармонизация, вдъхновена от вокални артисти като Take 6 и Джейкъб Колиър“. „Това са няколко от основните посоки, в които ще се развие този албум. Подготвяме предимно нов материал, въпреки че опитите ни за смесване на фолклор с поп, джаз и бийтбокс са отдавна. Сега всичко е концептуално и организирано и се надяваме да се хареса на слушателите.“ – прави очакването още по-нетърпеливо Константин Бейков.

  • Интервюто с Константин Бейков можете да чуете чрез бутона „Аудио“.