Филмовите разкази и нашите лични истории в My Cinema на Мирослава Кацарова

Филмовите разкази и нашите лични истории в My Cinema на Мирослава Кацарова

Филмовата музика – песен или инструментална пиеса, концентрира в своите кратки минути емоционалната есенция на визуалното повествование. Тя извежда в кулминация случки и чувства, които сме съпреживели с героите от екрана, за да запази в ноти нашите моментни усещания. Мирослава Кацарова, Мирослав Турийски, Христо Йоцов и Веселин Веселинов – Еко представиха в над 15 концертни програми от проекта Cinema песни от обичани и оставили отпечатък върху тях филми като „Криле на желанието“, „Ново кино „Парадизо“, „Говори с нея“, „Един мъж и една жена“, „Буена виста соушъл клуб“... „Целият избор е много личен. Той е свързан със следите, които всеки от тези филми и мелодиите в тях са оставили върху нас. Това са филми, които са били важни за нас.“ – разказа Мирослава Кацарова в интервю за Джаз ФМ.

Концертната програма Cinema заживя с артистите и публиката – в продължение на повече от година, на клубни сцени и на открито, в София и в страната, в индивидуални представяния и фестивални участия... Различни публики допълваха и моделираха енергията на програмата, за да съзрее тя за представянето й в албум. My Cinema ще е първият студиен проект на Мира, основан на концертна програма. „Получи се много силна връзка между нас и киното, между нас като артисти на сцената, както и между нас и публиката. Едно от най-големите удоволствия за артиста е, че нещо се случва на сцената и можеш после да го запишеш в студиото. Някак се чувстваш зрял, преоткрил самия себе си и открил нови неща. Точно заради това тази програма и този албум са ми много скъпи. Това са много неща, които ми се случиха за първи път.“ – каза тя.

Киното им е дало толкова много, сега те му благодарят с музика... За този концертен, прераснал в студиен проект, Мира казва, че е истинско посвещение, искрено обяснение в любов към киното. И също – емоционално и познавателно пътешествие. Това е даване и приемане, общуване и обогатяване, знания и усещания за живота. Музиката в своята чиста форма е точката на докосване между самите музиканти и между тях и публиката: „Основното, което ни води, е музиката. Тя е над историите, над дефинициите, над опитите да обясним нещата, които са ни се случвали и ни се случват. На нея се отдаваме доверчиво, и дори наивно. Това е едно от най-красивите усещания – когато си в студиото, да затвориш очи и да изпееш една тема, да я споделиш с неизброимо много хора и едновременно само с един, с хора, които познаваш, и хора, които завинаги остават анонимни за теб. Това е голямо предизвикателство за един артист. Едновременно сме разказвачи на истории, следвайки смисъла и посланията на филмите, от които сме взели музиката, но също и на нашите лични истории. Така за мен картината стана пълна.“

Седем от песните от концертната програма с филмова музика, както и три оригинални композиции по музика на Мирослав Турийски и текст на Мирослава Кацарова влизат в новия албум на вокалистката My Cinema. Освен нейното титулно трио в студиото са и гостите Димитър Семов (ударни), Александър Леков (бас) и Николай Карагеоргиев (китара).

  • Чрез бутона „Аудио“ по-горе можете да чуете песента My Cinema, както и интервюто на Светослав Николов с Мирослава Кацарова.