Европейски джазмен в дълбините на афро-кубинската музика – с Movement Джерардо Фризина връща джаза в залите за танци

Европейски джазмен в дълбините на афро-кубинската музика – с Movement Джерардо Фризина връща джаза в залите за танци

Италианският музикант, продуцент и диджей Джерардо Фризина се утвърди през последните години в областта на клубния латино джаз саунд. Четири години след появата на албума му Join The Dance той се завръща в лоното на Schema Records, за да реализира новата си клубна продукция Movement.

В новия му албум са включени 12 модерни, танцувални и заразяващи с настроението си пиеси, които представляват музикално пътешествие из интересните и екзотични музикални влияния на Джерардо Фризина. Те биха могли да го опишат като европейски джазмен, който се е гмурнал в дълбините и разнообразието на афро-кубинската музика.

Джазът е повлиян силно от афро-кубинската музика още през 50-те години на миналия век. Тогава е записана за първи път легендарната пиеса Manteca на Дизи Гилеспи, който кани кубинския перкусионист Чано Позо, за да свири с неговия оркестър. Самият Джерардо Фризина е силно вдъхновен от личността и музиката на Дизи и в съвременната клубна музика той е известен именно със своята любов към тези екзотични ритми и интонации примесени с джаз.

Джерардо Фризина е сред артистите, които допринасят много за развитието на съвременния италиански джаз. Той е от поколението на Марио Бионди, Никола Конте, Токо и съвсем естествено е неговата музика да има общи черти с тяхната, особено с мисленето на Никола Конте. В новия си албум Movement той откровено изповядва убеждението си, че джазът е създаден като танцова музика и трябва да се върне в танцувалните салони (идея, която той започва да развива още през 2006 г. с албума си Latin Kick).

С пиесите от новия си проект Джерардо Фризина разкрива и основните си музикални влияния. Първо това е латино и кубинското влиянието, което е ясно доловимо почти навсякъде. В пиесите Talisman и Mistyc Latin се чуват ярки афро-фънк ритми. А Eastern Vibration отдава почит към спиричуъл джаза от 60-те и 70-те години на миналия век.

Една от най-силните черти на Джерардо Фризина е умението му да придава кинематографична атмосфера с музиката си, която асоциира моменти от стари европейски филми. Това е музикална перспектива, която той използва, както за някои от пиесите си от Movement, така и в старите си албуми.

Едно е сигурно – новият албум Movement на Джерардо Фризина звучи като саундтрак на топли и летни преживявания, които ще помним дълго.

Дата на издаване: 18 ноември 2014 г. от Schema

  • Музика от Movement на Джерардо Фризина представяме в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации” днес. Целия албум ще чуете в Desafinado.