Еволюцията на един артист по пътя на творческата свобода в новия албум на Есперанца Спалдинг Emily's D+Evolution

Еволюцията на един артист по пътя на творческата свобода в новия албум на Есперанца Спалдинг Emily's D+Evolution

Есперанца Спалдинг не е конвенционален артист – в това сме имали възможност многократно да се убедим през годините. Тя свири на бас и пее, като смело комбинира джаз с R&B и соул, а през 2011 г. изненадващо за мнозина взе награда „Грами“ в категорията „Най-добър нов артист“, където се смяташе, че Джъстин Бийбър е предизвестеният победител.

Оттогава изминаха години, в които Есперанца продължи да се развива, оставайки вярна на своето разбиране „Аз просто правя това, което ми харесва“ и тази творческа свобода е особено осезаема в новия й албум Emily's D+Evolution. Спалдинг започна да представя музиката от него като нова концертна програма през май миналата година, а в края на 2015 г. записа албума пред публика в студио в Лос Анджелис.

Основната муза на Есперанца за създаването на проекта е Емили - вдъхновение, дошло „в една безсънна нощ по време на пълнолуние“, както басистката тайнствено описваше в началото своята героиня. Всъщност Емили е алтер его на Спалдинг, това е един от силните й вътрешни гласове, израз на нейната индивидуалност и желание за търсене на нови изразни средства и посоки. „Емили е дух или същество, или аспект от нещо, което срещнах и разбрах, че съществува.“ – казва Есперанца в интервю за National Public Radio и допълва: „Осъзнах, че моята работа… е да бъда нейните ръце и уши, глас и тяло.“

Emily's D+Evolution започна като концептуална програма, комбинираща музика, театър, поезия и танц. Тези артистични посоки не могат да се видят в албума, но изпълненията на Есперанца са толкова изразителни и богати на нюанси, че слушателят може визуално да си представи спектакъла, който обединява композициите. „Аз се насочвам към модели на изразяване, които не съм изследвала, или върху които не съм се фокусирала от дете: движения с тялото, актьорска игра, постановка. Това бяха аспекти от пърформанса, по които бях луда като малка. Усещам как се връщам назад и отново достигам до това скрито любопитство.“ – обяснява талантливата басистка и певица.

В новия си албум тя записва 12 композиции, които някои от критиците сполучливо определиха като рок опера за любовта и идентичността. Музиката в проекта отива отвъд джаза, обединявайки енергията на фънк и прогресив рок с мистичното звучене на фолка. В записите откриваме влияния от ранния Принс, от любимата на Есперанца вокалистка Джанел Моне и елементи от музиката на Джони Мичъл и по-специално тази, създадена през втората половина на 70-те г. В албума участват Есперанца Спалдинг (бас, вокали, пиано), Матю Стивънс (китара), Джъстин Тайсън (барабани), Кори Кинг (бекграунд вокали, синтезатор), Шона Корсо (бекграунд вокали), Емили Елбърт (бакграунд вокали и китара).

Emily's D+Evolution е албум, роден от любопитството и желанието да продължиш напред, да разширяваш хоризонтите си. Това е проект, роден по пътя на творческата и лична свобода. Есперанца не се страхува да поема в нови посоки, защото в изкуството няма пропуски, тъй като то е един безкраен процес.

Дата на издаване: 4 март от Concord Records

  • Записи от Emily's D+Evolution на Есперанца Спалдинг слушаме в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.