Енигматична атмосфера и усещане за светлина в новия албум на Чък Лоуб Unspoken

Енигматична атмосфера и усещане за светлина в новия албум на Чък Лоуб Unspoken

Преди броени дни Чък Лоуб издаде новия си албум като лидер Unspoken. През последните години кариерата на китариста е много динамична и случващото се с него през 2016 г. не прави изключение. През януари на пазара се появи новия диск на супер триото Jazz Funk Soul, в което Лоуб свири заедно с Джеф Лорбър и Евърет Харп, а по-късно китаристът се включи в проектa Bop, създаден по идея на Лорбър и записан с благотворителна цел. Приходите от продажбата му отиват за лечение на хората с диагноза поликистоза на бъбреците.

Чък Лоуб е от музикантите, които са известни с това, че с лекота намират баланса между качество на музиката и комерсиалния успех. В доказателство първият сингъл Cotton Club вече влезе в Топ 10 на една от класациите на „Билборд“. Unspoken включва общо 11 композиции, десет от които са оригинални. Темите се открояват с хубави мелодии и позитивно, светло звучене, което на моменти е доста лирично. Като че ли усещането за светлина присъства в целия албум, даже една от пиесите е вдъхновена от красотата на светлината в природата и от светлината, която всеки един от нас носи вътре в себе си. Погледнато от този ъгъл заглавието на албума Unspoken („Неизречен“, „Неизказан“) добре описва енигматичната атмосфера.

В Unspoken Чък Лоуб приобщава свои колеги от голямото и задружно семейство на съвременния джаз, а така също записва заедно със своята съпруга - вокалистката Кармен Куеста и едната от дъщерите си – Кристина Лоуб, която свири на укулеле. Другата му дъщеря – Лизи, присъства в проекта с песента, която е написала за родителите си Way Up High. Останалите участници в диска са близки приятели на Лоуб, които той определя като „едни от най-добрите музиканти в света“. Сред тях са Джеф Лорбър, Браян Кълбъртсън, Мичел Форман, Евърет Харп, Ерик Мариентал, Тил Брьонер, Нейтън Ийст, Уил Лий и др.

Дата на издаване: 30 септември 2016 г. от Shanachie Records

  • Музика от Unspoken представяме днес в предаванията „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.