Елиане Елиас в Dance of Time – желание за радост и красота, което се сбъдва от първото слушане

Елиане Елиас в Dance of Time – желание за радост и красота, което се сбъдва от първото слушане

Бразилската музика е радост, танц и простор. Същото в основата си е и джазът. Затова бразилската музика в джаз изпълненията на Елиане Елиас събира двете линии в прекрасни със своето майсторство, изразителност и абсолютна безкомпромисност песни в албума Dance of Time. „Танцът на времето“ е с приятелите, с които Елиане е била в своето начало като музикант в Бразилия и Съединените щати. Албумът има още едно посвещение – вековния юбилей на самба музиката. Така, с великолепни партньори и любими хора Елиане Елиас свири самба и суингира джаз и боса нова класики с модерни аренби оттенъци. Цялото щастие и светлина в създаването на песните са тук – ясни, видими, вълнуващи, трогателни. Елиане Елиас е музикален благодетел!

С Dance of Time Елиане Елиас става поредният артист, който установява пълен контрол върху своята работа. Изразявайки се в цялост, тя продуцира, свири на пианото, пее, пише текстовете, композира и аранжира. Елиане стъпва на нова основа – никоя нейна продукция досега не е носила такъв заряд. Със сигурност част от енергията идва от спечелването на първото й „Грами“ – предходният Made in Brazil бе обявен за най-добър латино джаз албум. Това е моментът на признанието, за което Елиане Елиас упорито се труди от момента на напускането на родината, в която съдбата й би била на комфортно живееща жена от средната класа. Вместо това тя се отправя към Ню Йорк и упорито следва мечтите си. Всички обстоятелства са срещу нея – жена в мъжки тогава жанр, бяла на сцена, доминирана от афроамериканци, пианистка там, където по-лесно се отличават вокалистите… Както тя каза в интервю на Таня Иванова по Джаз ФМ през 2008 г.: „Трябваше да дам всичко от себе си и да свиря не като мъжете, а три пъти по-добре от тях.“ Всичко от себе си Елиане Елиас тогава даде и на сцената на Зала 1 на НДК в концерт от фестивала ни „София джаз пик“. 23-ят й солов студиен албум доказва нейното съвършенство във всичко, което е искала да постигне.

Както и Made in Brazil, Dance of Time е продуциран от Елиане Елиас, съпруга й Марк Джонсън и Стив Родби. И двата албума са единствените в дискографията й, записани в Бразилия. Новия си диск изпълнителката посвещава на вековния юбилей на самбата, който отбелязахме в края на миналата година. „Самба е най-автентичният и заразителен танцов ритъм на Бразилия. Няма по-добро място на света, където да уловя духа на тази музика – просто трябваше да съм в Бразилия, за да запиша Dance of Time.“ – казва Елиане.

В изява на родната традиция тя кани изумително добри местни музиканти, а за да изведе до висота любимия си стил – възхитителни джаз изпълнители. Важното за някои от тях е, че те са свързани с живота на Елиане Елиас в музиката: „Исках да включа музиканти, които са били много важни в началото на кариерата ми. Dance of Time демонстрира всичко от пътя ми в музиката от самото начало до сегашния момент.“

Тук е един от менторите на Елиане – Амилтон Годой. През 1973 г. той основава музикалното училище Centro Livre De Aprendizagem Musical (CLAM) в Бразилия, където, 13-годишна, тя се записва да учи. Впечатлен от уменията й, той я прави учителка. Тогава тя е на 15 години, а днес споделя: „Помогнах в създаването на учебната програма и написах методически ръководства, които се използват и до днес. В катедрата по пиано преподавах четири години, до 19-годишна възраст.“

Когато е на 17 години, Елиане Елиас започва кариерата си в Бразилия с Токиньо, Винисиус де Мораес и Антонио Карлос Жобим, които я откриват като водач на джаз трио. „След като ме чуха как свиря, ме поканиха да се включа в турнетата им из цяла Бразилия и Южна Америка. Беше фантастично! На 17-годишна възраст започна животът ми на път.“ – спомня си Елиане. В този албум Токиньо участва в две песни. Samba de Orly той написва през 1970 г. заедно с Винисиус де Мораес и Чико Буарке за живота в изгнание по време на военната диктатура. Дуетът Not to Cry (Pra Não Chorar), с който мечтателно завършва албумът, е композиция, която Токиньо започва през 1978 г. със заглавието „Елиане“, но тогава тя остава недовършена. „Токиньо много се развълнува, когато му припомних за тази пиеса. Така че я завършихме. Той написа текста – носталгичен е – за времената, когато бяхме заедно с Винисиус – репетирахме, правехме турнета, живеехме с музиката и с изкуството.“

След преместването си в Съединените щати Елиане Елиас завършва „Джулиард скуул“, а продуцент на първия й демо запис става Майк Майниери. Той е толкова възхитен от нея, че я кани в своята формация Steps Ahead и с нея записва дебютния албум на групата. Част от състава е Майкъл Брекър, а Елиане става съпруга на брат му – Ренди, с когото имат дъщеря Аманда и й посвещават съвместен албум. „Нашето приятелство и музикална връзка продължи през всичките тези години. Ренди е виртуозен музикант и фантастичното му свирене е модерно, но и дълбоко свързано с традицията. Той е единствен по рода си.“ – споделя днес Елиане. С Steps Ahead участия има и басистът Марк Джонсън, който години по-късно става вторият съпруг на Елиане и винаги свири с нея – чухме го и в София.

В Dance of Time Елиане Елиас включва и други любими музиканти, на които се е възхищавала цял живот. Тук са певецът, композитор и китарист Жоао Боско и вокалистът от Take 6 Марк Кибъл.

„Искам слушателите да почувстват щастието, което аз изпитвах, докато създавам албума. Надявам се да дам на света радост, да внеса още красота.“ – изразява своята мечта за Dance of Time Елиане Елиас. Мечтата й е сбъдната още от първото слушане!

Дата на издаване: 24 март 2017 г. от Concord Jazz

  • Песни от Dance of Time на Елиане Елиас слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“, както и в новото издание на Desafinado.