Елиане Елиас танцува между бразилската музикална традиция и джаза в Made in Brazil – първи албум, създала в родината си 34 години след като имигрира в САЩ

Елиане Елиас танцува между бразилската музикална традиция и джаза в Made in Brazil – първи албум, създала в родината си 34 години след като имигрира в САЩ

Всяко завръщане е преоткриване, а то е плод на вътрешна зрялост и помъдряване. Точно така звучи най-новият албум на бразилската пианистка и певица Елиане Елиас и включва песни от 30-те, 60-те и 70-те години на Ари Баросо, Антонио Карлос Жобим и Роберто Менескал, както и нейни собствени композиции. Made in Brazil е първият албум, който Елиане Елиас създава в родината си – Бразилия, 34 години след като имигрира в Съединените щати, за да се развива на полето на джаз музиката.

За причината да напусне родината си в интервю по Джаз ФМ Елиане Елиас разказа: „Винаги съм искала да живея в Ню Йорк, защото, още когато бях дете и слушах джазови записи, всички те бяха направени там и ми се струваше, че искам да бъда на това място. В тийнейджърските си години вече свирех с най-добрите бразилски музиканти, но в Бразилия няма толкова много възможности, ако искаш да се занимаваш с инструментален джаз. Така че знаех, че трябва да дойда в САЩ.” Целия разговор на Таня Иванова и Светослав Николов с Елиане Елиас в навечерието на гостуването й в България за концерт от фестивала ни „София джаз пик” можете да проследите тук.

Елиане Елиас свири на фестивала ни Дофия джаз пик през 2008 г. Автор: Миро Златев, Булфото
Елиане Елиас свири на фестивала ни „София джаз пик” през 2008 г. Автор: Миро Златев, фотографска агенция „Булфото”

Красив, интелигентен и виртуозен без да е самоцелен, новият албум на Елиане Елиас разкрива богатството на бразилското музикално наследство, което тя винаги много оригинално е интегрирала в джаза. И макар че самата тя признава, че любимият й начин на изразяване като музикант и импровизатор е джаз триото, в новия си проект е поканила шарена музикална компания от гост-артисти. Основното трио е представено в лицето на нейното майсторско пиано, баса на съпруга й Марк Джонсън и ударните на Стив Родби. А списъкът с гости започва с нейната талантлива дъщеря от първия й брак с Ренди Брекър – младата певица Аманда Брекър (за нея ви разказахме тук и тук). Две от песните са композиции на легендарния китарист и композитор Роберто Менескал, който свири в своите пиеси. Участва и бразилският аренби и соул певец Ед Мота. В Made in Brazil слушаме и красивите вокали на Take 6, които са преобразили с пеенето си класическата тема на Жобим Aqua de Marco.

Елиане Елиас създава първи албум в родината си. Тя напусна Бразилия през 1981 г., за да се посвети на джаз музиката в САЩ

Едно от най-силните качества на албума е хармоническото богатство на музиката в него, за което със сигурност допринася и присъствието на Лондонския симфоничен оркестър, дирижиран и оркестриран от Роб Матис. Той не крие своето възхищение от големия талант на Елиане Елиас, от нейното виждане върху хармонията на тази музика. Самата тя признава, че винаги търси втория елемент в музиката, който за нея е хармонията, и добавя: „За ритъма дори и не се замислям – като бразилка го нося в себе си. След мелодията по важност идва текстът – историята, която разказвам.”

С музикална ерудиция, креативност и виртуозна пианистична техника Елиане Елиас разгръща своя музикален свят, който флуидно танцува между бразилската музикална традиция и джаза. Но в новия си албум Made in Brazil като че ли акцентът пада върху богатството на хармонията на всички нива – като се започне от нестандартната рехармонизация на избраните песни за триото, премине се през оркестрацията на струнните, която Роб Матис е направил на базата на хармоничното мислене на Елиане Елиас, и се стигне до вокалите, които също са разработени с голяма фантазия.

Дата на издаване: 31 март 2015 г. от Concord

  • Песни от Made in Brazil на Елиане Елиас слушаме в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации” преди пълното представяне на албума в новото издание на Desafinado.