Елена Сиракова и Момчил Косев с първи дует – „Поне за миг“
Снимка: Светослав Николов

Елена Сиракова и Момчил Косев с първи дует – „Поне за миг“

С любовта в нас – лицата са усмихнати и щастие бележи живота

Един на друг са горещи почитатели, работили са заедно по своите отделни проекти, но за първи път имат съвместен. Елена Сиракова и Момчил Косев написаха песен и записаха дует, който точно в навечерието на 14 февруари публикуваха в дигиталните платформи, за да направят празника ни още по-специален. „Поне за миг“ идва със запомняща се мелодия, с отличителни изпълнение и изработка, както и с емоционално видео с автентични кадри, разкриващи радостта от любовта. То само за ден има над 10 000 гледания в YouTube. „Поне за миг“ е вдъхновяваща по отношение на любовта – лицата са усмихнати и щастие бележи живота.

Както всичко хубаво, и тази история започва с мечта. Мечтата на Момчил Косев да пее в дует с Елена Сиракова. Засвирена от него хармония тя превръща в мелодия и пише текст. „Когато той си е помислил, че много му се иска да направим дует, точно тогава на мен ми се искаше абсолютно същото. Много му се въхищавам и много го харесвам, мисля, че вибрираме на една честота. Песента се случи с лекота, на един дъх и със страхотно удоволствие.“ – споделя в студиото ни Елена Сиракова. Записът и смесването прави Борислав Бояджиев – Борче, който дава идеи за финалното оформление на песента. В изпълнението ѝ той свири на барабани, другите участващи музиканти са Радослав Славчев – Riverman – бас, и Самуел Ефтимов – кийборд. Мастерирането е на Юлиян Янев. Песента е почти готова точно преди година.

Следващите месеци са посветени на създаването на видеото към нея, подкрепено от Национален фонд „Култура“. Както на предходните два клипа на Елена Сираков, режисьор е Бианка Хинова. „Ние искахме видеото възможно най-много да отговаря на искреността, вложена в музиката, да не прави драматизация на текста. Затова избрахме да поканим четири истински двойки, дадохме им VHS камера с касети и им поставихме задачата да се заснемат един друг и любовта си.“ – разказа Елена Сиракова. Клипът илюстрира идеята на песента – с любовта сме живи, само с нея сме щастливи, тя ни продължава.

Музикалните пътища на Елена Сиракова и Момчил Косев често се срещат. Той се определя като най-големия ѝ фен, когато тя го кани да свири в групата ѝ. „Всичките ѝ песни са запеваеми и искрени. Влюбен съм в лекотата, с която пише текстовете, дори ѝ предложих да направи работилница за млади музиканти.“ – с възхищение говори Момчил Косев. Елена Сиракова пише текста на песента „Вярвай“ от втория албум на водената от него група SoulBmoll. Тя за първи път разказва в ефира ни историята на възникването на идеята: „Един ден в студиото, в което работим по „Поне за миг“, след нас трябваше да има репетиция на SoulBmoll. В разговора с Божана в коридора се появи историята за пръстена с гравирания надпис „И това ще мине.“ И в лошите, и в хубавите моменти, като се сетиш за това, всичко ще бъде наред. От там дойдоха думите в песента: „Повярвай, можеш, всичко отминава.“ – описа случилото се Елена Сиракова.

„От момента, в който за първи път видях Момчил в SoulBmoll, останах толкова дълбоко впечатлена от неговата искреност. Той е човек с кристална душа, която искри, пречупва светлината и от нея извират цветове. Удоволствие е да си край него, да черпиш от енергията, от начина, по който възприема света и хората около себе си. Страшно е вдъхновяващо да имаш досег с някой, който по толкова красив и влюбен начин гледа на живота и на всичко, което се случва около него. Аз съм безкрайно признателна на Вселената, че той усеща музиката както и аз, че мислим в една посока и имаме взаимното желание да създаваме заедно.“ – с възхищение говори Елена Сиракова.

Тя споделя, че е абсолютно замаяна от цялото удоволствие, което представлява „Поне за миг“: „Любовта и цялата спонтанност предизвикаха и всичко, което се случи след това, за да бъде завършена песента. Всеки даде страшно много! Много е хубаво, когато нещата се правят с любов, на мен ми се плаче! Много съм щастлива, че се имаме. Страхотен човек, страхотен музикант и сме много щастливи, че се подвизава по нашите ширини!“

Представянето на „Поне за миг“ на живо ще е на 22 февруари в бар „Петък“. На сцената Елена Сиракова и Момчил Косев ще са с Божидар Василев, Калин Жечев, Александър Васев, Радослав Славчев – Riverman, Виктор Викторов, Атанас Попов, Христина Нейкова и Катя Кръстева. Това ще е първият им концерт от октомври насам. Той ще е само с авторска музика и в него ще звучат и песните от албума „Галактики“ на Елена Сиракова и нови песни, които не са издадени.

Ключови думи: