Елегантност и сила: дами изпълняват песни, написани от дами, в албума Sisters in Jazz на Сесилие Норбю

Елегантност и сила: дами изпълняват песни, написани от дами, в албума Sisters in Jazz на Сесилие Норбю

Ако погледнем историята на джаза, ще видим, че освен чудесни певици, дамското присъствие сред музикантите почти липсва. Оказва се, че поради този факт джазовият свят в крайна сметка е „мъжки“, но напоследък това започна да се променя. Женската еманципация в джаза най-после категорично се наложи и на тази идея неотдавна Тери Лин Карингтън посвети албум. Представяйки ни албума Sisters in Jazz, сега това прави Сесилие Норбю, която, впрочем, е работила с Карингтън.

За последната си продукция Норбю кани само жени-инструменталистки от различни държави и поколения. Тяхното свирене е непоколебимо, отличително с мекота, финес и интелект, има фрагменти, където силата на женския свят е така мощна и несломима, гласовете на инструментите са толкова ярки и колоритни, а цялостният звук е тъй компактен и овладян, че слушателят осъзнава, че и в тази музика жената отдавна е равноправна с мъжа, а присъствието й е забележително. За да внуши това, Сесилие Норбю е подбрала внимателно и репертоара си. Избрала е песни на жени – личности в историята на джаза, сред които Нина Симон, Аби Линкълн, Бети Картър. Включила е и свои композиции, чиято дързост е обозрима и в щекотливия ритъм, и в предизвикателните мелодии.

Насред всички тези инструменти на нейните „джаз сестри“ Сесилие Норбю е опазила своя личен вокален стил, който съдържа в себе си дълбочина и северна поетичност. На места тя разгръща импровизационните си качества, с които не парадира, а елегантно преплита с мелодията на песента. Певческата й фраза е романтична и зряла едновременно, а гласът й владее различни изразни средства. Всичко това откроява настроенията и чувствата, които Норбю влага в музицирането: от сладост и лекота, през елегантност и финес, до сила и мощ. Каквато е и женската природа: непокорна, опърничава, магнетична. Точно така може и да се определи (доколкото това е възможно) и целият нов албум на скандинавската певица Sisters in Jazz.

Дата на издаване 25 януари 2019 г. от ACT

  • Албума слушаме в Singin' & Swingin'.