Елегантни истории за любовта, разказани в новия албум на Димитър Карамфилов Turn to Love
Снимка: Димитър Карамфилов

Елегантни истории за любовта, разказани в новия албум на Димитър Карамфилов Turn to Love

Албумът е записан с Антони Дончев и Васил Вутев и ще бъде представен на концерт на 23 ноември в Sofia Live Club

След яркия си дебют през 2018 г. с Ecology басистът Димитър Карамфилов ни представя най-новата си музика в своя втори албум като лидер – Turn to Love. „Не мисля, че вълнението около Turn to Love беше по-малко в сравнение с Ecology. Енергията, ентусиазмът се запазиха. Доста от стъпките, опитът от първия ми албум много ми помогнаха за реализирането на втория, тъй като някои от неизвестните вече бяха станали известни, а и това да свириш с музиканти като Антони Дончев и Васил Вутев беше много трепетно, вълнуващо.“ – разказва Димитър Карамфилов в ефира на Джаз ФМ.

Басистът има опит с изявите в трио формат. През годините сме го слушали с „Акустична версия“, JP3, с Марио Станчев и Христо Йоцов. За записите на Turn to Love Карамфилов избира двама превъзходни инструменталисти от различни поколения и с различен бекграунд – Антони Дончев (пиано) и Васил Вутев (барабани). „Тази комбинация ми се стори много оригинална.“ – казва басистът. Тримата владеят музикалния език на високо ниво и толкова добре успяват да се сработят, че удоволствието от съвместното им музициране белязва силно всеки един от записите в албума.

„Самата идея да поканя Антони беше доста респектираща, но той така я прегърна – толкова чисто и с ентусиазъм, че оттам нататък нещата просто се стекоха много леко и естествено.“ – разказва Димитър Карамфилов. Той споделя, че не е свирил много пъти с Васил Вутев, но е запомнил усещането от съвместната им работа. „Васил наистина те поставя на едно стъпало, където виждаш по-добре хоризонта.“ – категоричен е басистът, подчертавайки, че самият звукозаписен процес с това трио се е превърнал в празник. „Без тези музиканти тази музика щеше да е нахвърлени на нотния лист ноти и хармонии. След като вече я изсвирихме, тя се доближи до една световна класа, колкото и нескромно да звучи.“ – удовлетворен от резултата е той.

Снимка: Диляна Флорентин

Turn to Love включва общо 8 композиции, отличаващи се с красиви мелодии и обединяващи разнородни влияния. Димитър Карамфилов създава тази музика по време на първия локдаун миналата година, сядайки често пред пианото в опит да избяга от стресовата ситуация около пандемията чрез лечебната сила на музиката. „В един момент отворих прозореца – видях хубава гледка, красиво слънце и някак си казах: „Все пак това ще надделее над всичко.“ – спомня си музикантът. Така от тази гледка се ражда мелодията на заглавната композиция Turn to Love. Тя задава и посоката в албума, в чиято основа е залегнала идеята за любовта. „Целият проект е създаден под концепцията на това най-велико чувство – любовта във всичките ѝ измерения, любовта, към това, което правиш, към близките ти хора, към това, че дишаш.“ – обяснява Димитър Карамфилов и набляга на факта, че за него свиренето на джаз също е проява на любов. „Всъщност любовта е отговорност – това са грижата и да обръщаш внимание на важните неща във взаимоотношенията с близките си и с хората като цяло, но и в отношенията между хората и природата и т.н. Това е творящата енергия. Всичко се дължи на това да отдаваш, да избягаш от егоизма.“ – казва още басистът.

Музиката в Turn to Love привлича със своето чисто и неподправено звучене. Тя не оставя съмнение зад какво застава Димитър Карамфилов и какво го движи напред. Всеки един от записите е със свой облик и настроение, а целият албум разказва елегантни истории за любовта. „Аранжиментите са на това трио. Не съм писал специално аранжименти за тази музика, написах просто мелодиите, хармониите и формите, а когато ги репетирахме и записвахме, се родиха аранжиментите.“ – разказва басистът и откроява едно от достойнствата на албума: „Нямахме много възможност да репетираме, което реално си личи. В самия запис има тази непринуденост, не в смисъл на това, че не знаем музиката, а в смисъл, че се случва спонтанността, която е едно от основните неща за джазa.“

Концертната премиера на Turn to Love ще бъде на 23 ноември в Sofia Live Club от 21 ч. „Моля ви, елате, колкото и да е трудно, опитайте се да се абстрахирате от негативите, които ни поднася това ежедневие!“ – така Димитър Карамфилов се обръща към своята публика и ни кани: „Елате, за да си напълним душите с радост и взаимност.“

Turn to Love излиза официално на 23 ноември, тогава ще бъде достъпен в стрийминг платформите. Албумът ще има и физическо издание с обложка, направена от Иво Христов от „Кукер“, а фотографията е на Диляна Флорентин. Записите са осъществени в „Доли медия студио“ от Георги Гогов. Мастерирането е поверено на „Бункер студио“ в Ню Йорк. Turn to Love се реализира с подкрепата на „Музикаутор“ и Национален фонд „Култура“.

  • Интервюто на Таня Иванова с Димитър Карамфилов можете да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Ключови думи:
@