Edge of Time – музиката и времето като документ за израстването на Funky Miracle

Edge of Time – музиката и времето като документ за израстването на Funky Miracle

Една от най-открояващите се и талантливи български формации Funky Miracle издаде втория си албум Edge of Time, който бележи нейното израстване и утвърждава любовта и ентусиазма на музикантите към това, което правят. Групата Funky Miracle е създадена преди 6 г. в Музикалното училище, а дебютният си албум Fly издава през 2017 г. Във Funky Miracle участват Симеон Желязков (вокали), Владислав Мичев (тромбон), Георги Стойков (тромпет), Пламен Денчев (клавишни), Илия Колев (китара), Евден Димитров (бас) и Радо Казасов (барабани).

Edge of Time е краткосвирещ албум, който включва 6 композиции. Във всички тях по един или друг начин се прокрадва идеята за времето, за това как го измерваме, как се отнасяме към него и как времето оставя своя отпечатък върху нас. Пиесите са с ярко, запомнящо се звучене, с интересно развитие и се разгръщат в многопластова звукова картина. Стиловите посоки обхващат фънк, джаз, фюжън и рок. Брас секцията създава все така жизнерадостна атмосфера, придавайки елегантен облик на продукцията, а вокалите на Симо Желязков зареждат изпълненията с топло, soulful усещане. За звука на албума музикантите са си сътрудничили с Борислав Бояджиев – Борче и Юлиян Янев. Edge of Time се появява след като преди няколко месеца Funky Miracle са одобрени по проект за млади автори към културния фонд на „Музикаутор“. „Това е много хубаво и е един стимул, за да може да работим на малко по-високо темпо.“ – казва в студиото на Джаз ФМ пианистът на групата Пламен Денчев.


„Докога“ - първият сингъл от Edge of Time на Funky Miracle. Режисьор на видеото е Николай Павлов

Преди дни музикантите представиха видеоклипа към първия си сингъл – „Докога“, който може да видите по-горе в публикацията. „И в миналия албум, и в този може да се забележи, че има много различни гледни точки и това по много интересен начин оцветява нашето разбиране за музика като индивидуални личности и като музиканти.“ – казва Симо Желязков, който твърди: „Това, че сме 7 души е голяма сила. Така сякаш тестваме границите на проекта и кой какво може.“ От своя страна Пламен Денчев обяснява как формацията създава музиката си: „Още от самото начало във Funky Miracle сме си давали свобода на идеите. Затова и те са доста разнообразни. И първият, и този албум имат много разностилови парчета. Обикновенно процесът е такъв: някой има идея, казва я на другите, след което дава свобода те да се намесват и заедно да стигнем до краен вариант, който да се харесва на всички. Обикновено идеята за музиката и текста идват от един или двама души.“

„Трябва да има взаимност и разбиране. Не става въпрос за его – все пак правим музика.“ – казва Симо Желязков и допълва: „На нас ни е супер забавно да правим музика заедно и обикновено не се замисляме толкова много над процеса, така става малко по-натурално, което много ми харесва.“ Пламен Денчев описва взаимоотношенията във Funky Miracle така: „В групата сме много близки приятели, говорим си откровено за всички неща – и за хубавите, и за не чак толкова хубавите, които ни се случват. Човешкият фактор си го има – това, че сме приятели, че общуваме открито и по този начин се случват нещата и в работата.“

„Когато правиш нещо с вкус, хората наистина резонират с това, което казваш на сцената и което предаваш чрез музиката си.“ – казва от своя опит Симо Желязков. Публиката ще има възможност да чуе за първи път пиесите от Edge of Time на 14 декември в Национален студентски дом (камерна зала). Вратите отварят в 19:30 ч., събитието започва с едночасов диджей сет на Божидар Василев - Trombobby, а Funky Miracle ще се качат на сцената в 21 ч. Албумът ще се продава на място, като любопитното е, че всяко физическо копие е с QR код, чрез който се влиза на сайта на Edge of Time и оттам албумът може да бъде свален и в дигитален формат. До края на годината Funky Miracle ще представят Edge of Time още в Bee Bop Café в Пловдив (19 декември) и Varna Live Club във Варна (27 декември).

  • Цялото интервю на Таня Иванова със Симеон Желязков и Пламен Денчев може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимка: Бебо Халваджиян